ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστίνα Γιαννάκη: Ο ρόλος του Υπουργείου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας

Χριστίνα Γιαννάκη: Ο ρόλος του Υπουργείου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας

Για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που παρέχονται στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, κλήθηκε να μιλήσει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κα Χριστίνα Γιαννάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» με τον Νικήτα Κυριάκου, η κα Γιαννάκη ανέφερε μεταξύ άλλων την ευθύνη που κατέχει το Υπουργείο ως προς την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους μετανάστες που φιλοξενούνται αναφέροντας ότι, «ένα από τα σοβαρά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος, είναι οι μεταναστευτικές ροές, ο ρόλος όμως του Υπουργείου Υγείας και το Ιατρικών Υπηρεσιών, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στο κέντρο Πουρνάρα, όπου έχει καθοριστεί και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής για μετανάστες». Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, «έρχεται και καλύπτει το κέντρο με γιατρούς, με επισκέπτριες υγείας για παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και αυτές οι υπηρεσίες αφορούν την αρχική αξιολόγηση των μεταναστών με ανιχνευτικά προγράμματα, για λοιμώδη νοσήματα με εμβολιασμούς αλλά συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού».

Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, «έχει στο κέντρο υποδοχής μεταναστών «Πουρνάρα», τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν την κατάσταση της υγείας των μεταναστών ενώ επίσης, συντονίζουν τις εργασίες που αφορούν την δημόσια υγεία και παρέχονται στη βάση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και το κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».

Επίσης, συνέχισε, «στο κέντρο επισκέπτονται και επισκέπτριες υγείας οι οποίες βοηθούν στη διενέργεια των εμβολιασμών και την εξέταση Mantoux για την ανίχνευση της φυματιώσεις. Επίσης οι νοσηλευτές, οι οποίοι υπάγονται μεν στον ΟΚΥπΥ με απόσπαση, διενεργούν και αιμοληψίες, οι οποίες στέλνονται για βιολογικούς ελέγχους για την Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα Γ’, για τη σύφιλη, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και γενικές νοσηλευτικές υπηρεσίες».

Ερωτηθείς για τις διαγνώσεις που καταγράφονται μετά από τους βιολογικούς ελέγχους που διενεργούνται η κα Γιαννάκη ανέφερε πως, «έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων, συγκεκριμένα είχαμε 11.180 διαγνώσεις στο Πουρνάρα εντός του 2021, εκ των οποίον καταγράφηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β’, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ’, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά φυματίωσης».

Όσον αφορά το 2022, διενεργήθηκαν 9.000 συνολικά εξετάσεις από τις οποίες εντοπίστηκαν 76 περιστατικά AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β’, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ’, 31 περιστατικά σύφιλης, 20 περιστατικά φυματίωσης.

Ταυτόχρονα, η κα Γιαννάκη ανέφερε πως στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών διενεργούνται πάρα πολλοί εμβολιασμοί σε βρέφη, για τη διφθερίτιδα, για τέτανο, για κοκίτη και για τη πολιομυελίτιδα, ενώ ταυτόχρονα έχουν δοθεί και εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Καταλήγοντας η κα Γιαννάκη ανέφερε παράλληλα πως, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στο «Πουρνάρα», θα προστεθεί και ένα μηχάνημα το οποίο θα κάνει ακτινογραφία θώρακος και πανοραμική ακτινογραφία για να διενεργούνται οι ελέγχου επιτόπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top