ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα είπαν Χριστοδουλίδης-Καρογιάν - Κυπριακό, γεωπολιτικά και θέματα άμυνας και ενέργειας στο επίκεντρο

Τα είπαν Χριστοδουλίδης-Καρογιάν - Κυπριακό, γεωπολιτικά και θέματα άμυνας και ενέργειας στο επίκεντρο

Στο Κυπριακό, στα γεωπολιτικά, σε θέματα άμυνας και σε ζητήματα ενέργειας και το πως αυτά επηρεάζουν τις κινήσεις όσον αφορά το Κυπριακό, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Μάριο Καρογιάν, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις, υστέρα από την δεύτερη στη σειρά μεταξύ τους συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΔΗΠΑ, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική» και «σε κάποια σημεία πολύ διεξοδική» και πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ ήθελε να έχει τις θέσεις και προσεγγίσεις του κ. Χριστοδουλίδη «σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού αλλά και τις θέσεις που η πλευρά μας θα πρέπει να υπερασπιστεί όλη την αμέσως επόμενη περίοδο».

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν δείχνει κανένα σημάδι να θέλει να εγκαταλείψει τις άτεγκτες και ακραίες τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και τη θέση της που αφίσταται από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και των αποφάσεων της ΕΕ που επιμένει εμμονικά στην θέση της για δύο κράτη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ έδωσε και το στίγμα των δικών της θέσεων και άκουσε τις τοποθετήσεις του κ. Χριστοδουλίδη, ενώ άγγιξαν και το γεωπολιτικό κομμάτι.

Το γεωπολιτικό κομμάτι είναι τεράστιας σημασίας, όπως είπε, «αν λάβει κανείς υπόψη ότι μπήκαμε στο νέο ψυχρό πόλεμο, πως αυτός επηρεάζει τις μελλοντικές εξελίξεις του Κυπριακού, τον ρόλο μας στην ΕΕ, την διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής που πρέπει να είναι μια πολιτική που να προωθεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, να δίνει κίνητρο και στους Ευρωπαίους μέσα από συνέργειες να μπορούν να μας στηρίξουν και εκείνο που μπορούμε εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στα πλαίσια της ΕΕ να είμαστε ωφέλιμη και χρήσιμη στην ΕΕ αλλά και στις προσπάθειες για περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο των λαών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση τους για το ενεργειακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ΔΗΠΑ επεξεργάζεται «μια συγκροτημένη θέση, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα μας αλλά και πως μπορεί τα δικά μας σε συνεργασία με το Ισραήλ να είναι χρήσιμα στην ΕΕ όλη αυτή την περίοδο και πως μπορεί αυτό να αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου μέσα σε αυτό τον ευρύτερο σχεδιασμό αν λάβει κανείς υπόψη τις θέσεις της ΕΕ για απεξάρτηση ενός σημαντικού κομματιού της των εισαγωγών της από μέρους της Ρωσίας».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι όλα αυτά είναι σύνθετα ζητήματα και εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τον διάλογο και από τις συζητήσεις που είχε «τόσο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και με άλλους υποψηφίους ότι εμπλουτίζεται αυτή η γνώση» και μοιράζονται εμπειρίες και πρόσθεσε πως βασική επιδίωξη «πρέπει να είναι το καλό και η προκοπή του τόπου μας, η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάνω από όλα οι σωστές πολιτικές που οφείλουμε στον τόπο και τον λαό μας».

«Όσες περισσότερες συγκλίσεις όλοι έχουμε σε σημαντικά θέματα τόσο το καλύτερο θα είναι για τον τόπο μας ανεξαρτήτως ποια θα είναι η τελική επιλογή του κάθε κόμματος, της κάθε πολιτικής δύναμης», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα υπάρξει και τρίτη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συζήτηση ήταν «πολύ ουσιαστική και σε βάθος για θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, ενέργειας και το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι τα θέματα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

«Ο κοινός στόχος, το ζητούμενο, είναι πως μπορούμε να πετύχουμε την λύση του Κυπριακού στην βάση συμφωνημένου πλαισίου και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε δεδομένα που προκύπτουν από τα άλλα θέματα που προανέφερα έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σε αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν «κοινές ανησυχίες, κοινές προσεγγίσεις» και πρόσθεσε πως θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητήσουν ξανά αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και των θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης που θα συζητηθούν στην επόμενη τους συνάντηση και τα οποία «είναι εξίσου σημαντικά και απασχολούν την κυπριακή κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε από την ΔΗΠΑ να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα σε βάθος και να μπορεί να αναπτύξει τις δικές του προσεγγίσεις και να ακούσει τις προσεγγίσεις της Παράταξης.

«Είναι θετικό ότι υπάρχουν συγκλίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει, σε καμιά απολύτως περίπτωση, ότι δεν υπάρχει σεβασμός στις όποιες αποφάσεις, στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έτσι ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023», κατέληξε.

Κληθείς να πει πότε θα γίνει η νέα τους συνάντηση και πότε θα λάβει η ΔΗΠΑ την απόφαση της για ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η επόμενη τους συνάντηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΗΠΑ θα συναντηθεί με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη και θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τον χρόνο λήψης της απόφασης της ΔΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Καρογιάν είπε ότι όταν θα έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις προσεγγίσεις, το όραμα του κάθε υποψηφίου, θα αντισταθμίσουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις».

«Δεν έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και δεν το βλέπω πριν από το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η ΔΗΠΑ από τις θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι είναι γρήγορα να απαντήσει σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση με τους υποψηφίους «ακούμε τις απόψεις με πολύ προσοχή και μέσα από την συζήτηση, στο τέλος θα εξαχθούν και τα συμπεράσματα».

«Δεν μπορείς με τον όποιον υποψήφιο να έχεις πλήρη ταύτιση, θα υπάρχουν και θέματα που η κάθε πλευρά θα διατηρεί από τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα ήταν αφύσικο να ταυτίζονται όλες οι θέσεις».

Το βασικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, «είναι στα βασικά θέματα να υπάρχει η μαγική λέξη, όπως την αποκαλώ, συναντίληψη».

«Όταν υπάρχει συναντίληψη τα πράγματα είναι και πολύ πιο εύκολα όχι τώρα αλλά και μετά τις εκλογές», ανέφερε και πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι στην επόμενη μέρα πόσο εφαρμόσιμο είναι το πρόγραμμα και «πόση συνέπεια θα υπάρξει για να μπορούν αυτά που συμφωνήθηκαν να μετουσιώνεται και σε πολιτικές που να προωθούνται».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top