ΔΙΕΘΝΗ

Ερσίν Τατάρ: Διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από την ευρωπαϊκή συνεισφορά

Ερσίν Τατάρ: Διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από την ευρωπαϊκή συνεισφορά

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 30% της οικονομικής συνεισφοράς του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί από την ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενημέρωσε την κ. Φερέιρα για τις προτάσεις που διαβίβασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνέταιροι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που έχει η στήριξη που μπορεί να παράσχει η Τουρκία για τη σύνδεση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού και στην ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη που προορίζεται για την τ/κ κοινότητα.

Οι προτάσεις του Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί με ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω ενός καλωδίου από την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο η «βόρεια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, όσο και η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό.

Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, ο κ. Τατάρ είπε ότι εξήγησε στην κ. Φερέιρα ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι αυτό περιέχεται και στις προτάσεις που υπέβαλε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι είπε στην Φερέιρα πως μετά την Εορτή των Θυσιών (Κουρμπάνι) θα υποβάλει πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη σύσταση επιτροπής με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Τατάρ, επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη και ότι θα υποβάλει προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την αποναρκοθέτηση των εν λόγω περιοχών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η θέση για την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη

Μιλώντας αναφορικά με την οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί αδικία για τους Τουρκοκύπριους το ότι το σύνολο της βοήθειας της ΕΕ διοχετεύεται στους Ελληνοκύπριους και συνέχισε λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει λάβει την υποστήριξη και τη μεταχείριση που της αξίζει.

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αντιστοιχεί το 30% των εμβολίων για τον κορωνοϊό που διατέθηκαν από την ΕΕ, έλαβε μόνο το 10%.

Επίσης ανέφερε στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δικαιούται το 30% της βοήθειας της ΕΕ προς την Κύπρο. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της γερμανικής ενοποίησης όπου μέχρι να εξισωθεί η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία όλη η βοήθεια διατέθηκε προς την Ανατολική Γερμανία και υποστήριξε ότι αν ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο νησί θα πρέπει να επανορθωθούν οι αδικίες που, όπως ισχυρίστηκε, υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 30% τουρκοκυπριακή πλευρά για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω του «εμπάργκο» που, όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται εναντίον της εδώ και χρόνια, ενώ η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς αναπτύχθηκε έχοντας την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «Ντιγιαλόγκ», η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ σε συνάντηση με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εμπορίου της Πράσινης Γραμμή και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της συμπερίληψης του χαλλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», μετά τη συνάντηση του με την κ. Φερέιρα, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το οικοσύστημα της Κύπρου είναι ενιαίο και ότι βήματα που θα γίνουν στις ελεύθερες περιοχές στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία πρέπει να γίνουν και στις κατεχόμενες περιοχές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top