ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εμπορίου: Αμετάκλητος στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

Υπουργός Εμπορίου: Αμετάκλητος στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

Η ενίσχυση των προοπτικών για βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αμετάκλητο στόχο της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε πως το Υπουργείο παρουσίασε σχέδιο χορηγιών ύψους €160 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020, μέσω του οποίου, επιχειρείται η δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας βασισμένης στη γνώση, στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην καινοτομία.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για κατασκευή Μαρινών σε Αγία Νάπα και Αμμόχωστο, δύο «πολύ μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής» συνολικού κόστους €320 εκατ. τα οποία «θα τοποθετήσουν για τα καλά την επαρχία Αμμοχώστου στον παγκόσμιο ναυτικό χάρτη σκαφών αναψυχής».

Όπως είπε, ήδη, για το έργο στην Αγία Νάπα δόθηκε το Μάρτιο, στο Υπουργείο μας, τραπεζική εγγύηση ύψους €25 εκατομμυρίων, ενώ οι διαδικασίες για έναρξη των εργασιών κατασκευής βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για τη Μαρίνα Παραλιμνίου προκηρύχθηκε στις 16 Ιουνίου διαγωνισμός για την παραχώρηση σε Στρατηγικό Επενδυτή κρατικού χώρου για την ανάπτυξή της.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού φέτος, παρά τη μείωση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.

«Συγκεκριμένα», είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «μπορεί οι αφίξεις από τη Ρωσία, όπως αναμενόταν, να παρουσίασαν μείωση 18.4% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, όμως η αύξηση από τις υπόλοιπες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Γαλλία, τις έχουν υπερκαλύψει».

Τα επίσημα στοιχεία, όπως είπε, καταγράφουν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου αύξηση των αφίξεων της τάξης του 9,6%, καθώς και αύξηση 4,9% στα έσοδα από τον τουρισμό για τους μήνες Ιανουάριο με Μάρτιο.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθρακικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, ως εξαιρετικής σημασίας για τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα στο πλέον κρίσιμο σημείο της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς Κυβέρνησης, με σκοπό την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησής τους».

Υπενθυμίζοντας την κατάθεση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «οι εν λόγω εξελίξεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσής τους και είναι το αναγκαίο βήμα για την εμπορευματοποίηση των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

«Εμπορευματοποίηση που, ειρήσθω εν παρόδω, αφορά τόσο στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και στις εξαγωγές μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις», συμπλήρωσε.

ΕΒΕΑ: Μέτρα για τόνωση της περιοχής

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιώργος Μαυρουδής, ζήτησε νέα μέτρα για περαιτέρω ανάπτυξη και για τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Όπως είπε ο κ. Μαυρουδής, αν και λόγω του τουρισμού η περιοχή συνεισφέρει πολύ περισσότερα από άλλες επαρχίες στο ΑΕΠ της χώρας, εντούτοις η διάθεση των ανάλογων επενδύσεων από την Πολιτεία δεν είναι η ανάλογη.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έμεινε πίσω σε υποδομές και έργα αναπτύξεως και επισήμανε ότι αν δεν ήταν οι ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, η επαρχία μας θα είχε παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, κάτι που, όπως είπε, φαίνεται ιδιαίτερα το χειμώνα όπου πλείστες επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το τουρισμό παραμένουν κλειστές.

Είναι απαράδεκτο, είπε, “μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων να χρησιμοποιείται μόνο 6 μήνες το χρόνο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η επαρχία μας έχει το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους».

Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονται η προώθηση του Τοπικού Σχεδίου Δήμων και Κοινοτήτων και εκκρεμούντων έργων στην περιοχή Αμμοχώστου, η μεταφορά διοικητικών υπηρεσιών του κράτους από τη Λάρνακα στην περιοχή Αμμοχώστου, η παγοποίηση ενοικίων σε βιομηχανικές περιοχές και ζώνες και κάλυψη των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια μέσω του σχεδίου De Minimis και η ανάπτυξη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημιουργία Ακαδημίας Τουρισμού για όσους επιθυμούν να εργοδοτηθούν στον τουριστικό τομέα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατ’ επέκταση η Τουρκία  θα ανταποκριθεί θετικά στα ΜΟΕ που της προτείναμε και έτσι σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη, που για 41 τόσα χρόνια βρίσκεται ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη.

Στα πλαίσια αυτά, είπε, αρχίσαμε την προεργασία για μελέτη τρόπων ανοικοδόμησης της πόλης μας.

Το ΕΒΕΑ, είπε, υπέβαλε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισήγηση για τη δημιουργία ενός "Διεθνούς Ταμείου Ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου" στο οποίο να μπορούν να συνεισφέρουν κράτη, διεθνείς οργανισμοί και όσοι άλλοι επιθυμούν. Κατά τη γνώμη μας η δημόσια εξαγγελία ενός τέτοιου Ταμείου θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επιστροφής της Αμμοχώστου.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top