ΔΙΕΘΝΗ

Η Πελόζι εκφράζει αλληλεγγύη προς την Ταϊβάν - Αντιδρά το Πεκίνο

Η Πελόζι εκφράζει αλληλεγγύη προς την Ταϊβάν - Αντιδρά το Πεκίνο

Η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας ότι στόχος του ταξιδιού ήταν η έκφραση της αμερικανικής αλληλεγγύης στο νησί.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση. «Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Κίνα καταδίκασε αμέσως την επίσκεψη της Πελόζι, με το Υπουργείο Εξωτερικών να λέει ότι ζημιώνει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, «έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας». Το Υπουργείο είπε ότι είχε καταθέσει την έντονη διαμαρτυρία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε συναγερμό και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας, ενώ η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από το βράδυ της Τρίτης. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Η Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ και επί μακρόν επικριτής του Πεκίνου, ήταν σε περιοδεία στην Ασία που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η στάση της στην Ταϊβάν δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Σε ένα άρθρο της Washington Post που κυκλοφόρησε λίγο μετά την προσγείωσή της, η Πελόζι περιέγραψε τους λόγους για την επίσκεψή της, επαινώντας τη δέσμευση της Ταϊβάν στη δημοκρατική διακυβέρνηση ενώ επέκρινε την Κίνα ότι αύξησε δραματικά τις εντάσεις με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι καθώς το ΚΚΚ συνεχίζει να απειλεί την Ταϊβάν - και την ίδια τη δημοκρατία», είπε η Πελόζι, αναφερόμενη στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η Πελόζι ανέφερε επίσης τη «βίαιη καταστολή» από την Κίνα της πολιτικής διαφωνίας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και τη μεταχείρισή της προς τους Μουσουλμάνους Ουιγούρους και άλλες μειονότητες, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ που «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν θα έχουν καλό τέλος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top