ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγαίνει σεργιάνι το Αμπντουλχαμίτ Χαν - Συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα

Βγαίνει σεργιάνι το Αμπντουλχαμίτ Χαν - Συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα

Σε εγρήγορση βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα ενόψει της εξόδου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς επί του παρόντος να είναι γνωστή η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί και των σημείων στα οποία ενδεχομένως να επιχειρήσει τη διενέργεια γεωτρήσεων. Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα Τρίτη (9/8) από το λιμάνι Τασουτσιού στην Μερσίνη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερνγογάν, ο οποίος στήνει σκηνικό έντασης και επενδύει στην πόλωση, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023. Μιλώντας σε συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφέρεται στο συγκεκριμένο σημείο εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου, δήλωσε ότι η Αγκυρα ενεργεί με τον ίδιο στόχο στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και ήδη προβαίνουν σε προληπτικά διαβήματα, κυρίως προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι στόχος της Άγκυρας, είναι η αμφισβήτηση τόσο των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και των σχετικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα, οι ενδεχόμενοι στόχοι του τουρκικού γεωτρύπανου εκτείνονται από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι την περιοχή μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Καστελορίζου.

Αγνωστο παραμένει εάν οι τουρκικές κινήσεις θα εκδηλωθούν με έρευνες σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ, ή εάν θα υπάρξουν παρενοχλήσεις πλοίων που εξερευνούν νόμιμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, δεν έγινε γνωστό κατά πόσον το τουρκικό πλοίο θα συνοδεύεται από άλλα σκάφη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top