ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Έξυπνες κινήσεις που ρυθμίζουν την πίεση χωρίς φάρμακα

Υπέρταση: Έξυπνες κινήσεις που ρυθμίζουν την πίεση χωρίς φάρμακα

Η υπέρταση, όταν δεν ρυθμίζεται, μπορεί να αποβεί απειλητική για την καρδιά, τις αρτηρίες, τους νεφρούς και τα μάτια. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να ρίξουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμη και να προλάβουμε την υπέρταση. Τα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι με ορισμένες καίριες παρεμβάσεις μπορούμε να ρυθμίσουμε την πίεσή μας, ακόμη και να γλυτώσουμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Χάνουμε βάρος
Τα παραπανίσια κιλά τείνουν να αυξάνουν τις τιμές στο πιεσόμετρο. Ευτυχώς όμως ισχύει και το αντίστροφο. Χάνοντας μόλις 5 κιλά θα δούμε μια μείωση της μεγάλης πίεσης (συστολικής) κατά 4,4 mmHg και της μικρής (διαστολικής) κατά 3,6 mmHg.

Ξεχνάμε το αλάτι
Βάζοντας στόχο το ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα (5-6γρ) ίσως η πίεσή μας «συμμορφωθεί» με τα όρια των ειδικών και γλιτώσουμε ακόμη και τη λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Το ζήτημα όμως, δεν είναι να βάλουμε φρένο μόνο στο αλάτι που ρίχνουμε στη σαλάτα ή στην κατσαρόλα, αλλά να μην καταναλώνουμε τρόφιμα που κρύβουν αλάτι και συγκεκριμένα νάτριο – το συστατικό του αλατιού που έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση. Πρόκειται για τα έτοιμα, συσκευασμένα, προμαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Επιλέγουμε κάλιο
Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το υπερβάλλον νάτριο. Πλούσιες πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, οι ντομάτες, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και οι πιπεριές.

Ελαιόλαδο καθημερινά
Η καθημερινή μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου ( δυο κουταλιές της σούπας ημερησίως) μπορεί να μειώσουν την τιμή της συστολικής πίεσης έως και κατά 3% βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων.

Περισσότερη βιταμίνη C
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τα ακτινίδια και τις φράουλες φαίνεται ότι έχει αντιυπερτασική δράση.

Λιγότερα κακά λίπη
Πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Ας προτιμούμε λοιπόν το άπαχο κρέας, τα ημίπαχα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά χωρίς πέτσα. Όσο για τα γλυκά, είναι προτιμότερα όσα δεν έχουν κορεσμένα λίπη όπως τα ψητά μήλα, το ζελέ και τα γλυκά του κουταλιού.

Επιλέγουμε ω-3
Τα ω-3 περιέχονται σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί. Μάλιστα το ιδανικό αντιυπερτασικό πιάτο θεωρείται η ψαρόσουπα επειδή εκτός από ψάρι έχει λαχανικά – πατάτα, σέλινο, καρότο, πράσο – και ελαιόλαδο που επίσης καταπολεμούν την υψηλή πίεση.

Αλκοόλ με μέτρο
Ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα προκαλεί χαλάρωση των αγγείων και πτώση της πίεσης. Από την άλλη μεριά όμως, η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την πίεση.

Άσκηση
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι γυμνάζονται 5 μέρες την εβδομάδα κινδυνεύουν λιγότερο από την υπέρταση, σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περπατάμε με ζωηρό ρυθμό για 30’, 3-5 την εβδομάδα. Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων και στη ρύθμιση της πίεσης.

Νo smoking
Το κάπνισμα αυξάνει άμεσα τις τιμές της πίεσης. Όταν ανάβουμε ένα τσιγάρο η πίεση μας ανεβαίνει και παραμένει υψηλή για τα επόμενα 20-30 λεπτά.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top