ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή κρίση: Το φάντασμα της φτώχειας πλανάται πάνω από την Ευρώπη - Νέα μέτρα αναζητούν οι κυβερνήσεις

Ενεργειακή κρίση: Το φάντασμα της φτώχειας πλανάται πάνω από την Ευρώπη - Νέα μέτρα αναζητούν οι κυβερνήσεις

Νέα μέτρα – αντίδοτα στην ενεργειακή κρίση εξετάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης που έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται κοινός τόπος ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής. Το φάντασμα της φτώχειας προκαλεί αντιδράσεις με τις κυβερνήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με διαμαρτυρίες πολιτών που ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Η τσεχική προεδρία στην ΕΕ προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας προκειμένου η Ευρώπη να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να «κόψει» κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου. Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είναι ούτε εύκολες ούτε δεδομένες καθώς υπάρχουν την ίδια στιγμή φόβοι για αυξήσεις των ελλειμάτων. Αυτή είναι και μία από τις επιλογές που εξετάζει η Ιταλία που χαιρέτισε την απόφαση της τσεχικής προεδρίας, με τον υφυπουργό Οικονομικών να αναζητά 20 με 25 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν, είτε με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, είτε με την αύξηση του ελλείμματος.

Τα μέτρα που εξετάζει η Γαλλία

H Γαλλία εξετάζει νέα μέτρα με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, να δηλώνει σήμερα ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι περιορισμένες την επόμενη χρονιά αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται νέα κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.  Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για το αν θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όπως και το αν θα διατηρήσει την έκπτωση στα καύσιμα κίνησης.

Από την άλλη πλευρά η δήλωση Λεμέρ επιβεβαιώνει πως, ακόμη και οι αρχές υποχρεωθούν να άρουν το πλαφόν, για να αντισταθμιστεί η λαϊκή δυσφορία θα δρομολογηθούν έτερα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, τα περιθώρια ευελιξίας της είναι μικρά, καθώς ήδη τα μέτρα που έχει λάβει έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά της δεδομένα.

Πίεση στη γερμανική κυβέρνηση

Στη Γερμανία συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση ή κατά πολλούς το «φιάσκο» με το νέο τέλος για το φυσικό αέριο και τη σύγχυση που προκαλεί ως προς το ποιες εταιρείες ενέργειας είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης που θα προκύψει από αυτό.

Ήδη ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει εξαγγείλει την επανεξέταση των νομικών κριτηρίων απονομής του, με τον καγκελάριο να συμφωνεί. Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνεται ολοένα περισσότερο και η πίεση προς τη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων για την λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της εκτίναξης του κόστους ενέργειας.

 

Την καθιέρωση ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά μέσω του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa ο Γεργκ Χόφμαν, επικεφαλής του ισχυρού γερμανικού συνδικάτου ΙG Metall.

O ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων την ιδέα πρόσθετων εφάπαξ ενεργειακών βοηθημάτων για συνταξιούχους, φοιτητές και ανέργους. «Χωρίς τιμές ενέργειας που είναι προσιτές, ενδέχεται να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή» αναφέρει ο Γεργκ Χόφμαν.

Γεγονός είναι πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση επισπεύδει το «κλείσιμο» του τρίτου πακέτου ελάφρυνσης με γνώμονα όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου επίκειται νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και συνδικάτων.

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η Βρετανία

Χειρότερη φαίνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Βρετανία. Η κυβέρνηση φαίνεται να επαναφέρει την πρόταση για δάνεια στους παρόχους ενέργειας ώστε να μειώσουν τους λογαριασμούς έως και 500 λίρες (περίπου 587 ευρώ) ετησίως.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα εκτοξευθούν κατά 80% σε 3.549 λίρες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, προκαλώντας εκκλήσεις για επείγουσα κυβερνητική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ο υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi έχει ετοιμάσει μια σειρά επιλογών για κυβερνητική στήριξη που μπορεί να εξετάσει ο επόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Telegraph.

Η εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας έχει οδηγήσει τον βρετανικό πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, αλλά η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης καθυστερεί λόγω της κούρσας για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η οποία αναμένεται να τερματιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη ΔΕΘ τα νέα μέτρα

Και στην Ελλάδα τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου -ενεργειακά και όχι μόνο- χειμώνα εξετάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, πάντα σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Σαφέστερη εικόνα θα έχει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καθοριστεί η λίστα των μέτρων που θα αποφασίσει πριν τη ΔΕΘ η κυβέρνηση, τόσο για το υπόλοιπο του 2022, όσο και για το 2023.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη μία λίστα με πιθανά μέτρα, τα οποία έχουν κοστολογηθεί. Κάποια μέτρα θα είναι προσωρινά και κάποια μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:
* συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
* ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
* επιταγή ακρίβειας
* fuel pass 3
* κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
* αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
* αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
* διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

Σάνεν Ντόχερτι: Πέθανε στα 53 της, η πρωταγωνίστρια του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»

Στη Γαλλία μεταφέρεται ο εθνοφρουρός που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας

Αγία Νάπα: Υποβλήθηκε σε έπεμβαση ο 23χρονος - Η κατάσταση της υγείας - Ενώπιον δικαστηρίου ο 42χρονος

«Ο ένοπλος εξουδετερώθηκε, έτοιμοι να φύγουμε; - Περιμένετε να πάρω τα παπούτσια μου» - Ακούστε τους διαλόγους του Τραμπ με τους πράκτορες

Υπόθεση Metamax: Επιμένει ότι έπεσε θύμα απάτης ο 54χρονος - Στο κελί για άλλες πέντε μέρες

Άνοια: Πέντε μικρά σημάδια που προμηνύουν έναν μεγάλο κίνδυνο«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top