ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xρηματοδότηση 19 εκ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα

Xρηματοδότηση 19 εκ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα

Το Υπουργείο Άμυνας εξασφάλισε μέσα από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, χρηματοδότηση ύψους 19 εκ ευρώ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής του, ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργοβόρους οργανισμούς της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρεται ότι η συνολική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκατασταθούν, υπολογίζεται στα 12 ΜW περίπου.

Το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2023 και η σταδιακή υλοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Η πλήρης εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, εντάσσεται στην γενική επίτευξη του εθνικού στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα συνεισφέρει κατά 2,5% στη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταστήσει μέχρι το 2030.

Η υλοποίηση του προγράμματος εντάσσεται στη γενική στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων της Ε.Φ. με την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και δράσεων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΥΠΑΜ και της Ε.Φ.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε έξι στρατόπεδα της ΕΦ το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS), σύμφωνα με τον Κανονισμό 1221/2009/ΕΚ, το οποίο αφορά τη σωστή διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Έχουν επίσης εφαρμοστεί μέτρα για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και μέτρα ορθής διαχείρισης και διάθεσης των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Επίσης το Υπουργείο Άμυνας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει συνάψει συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού για την αντικατάσταση όλων σχεδόν των ενεργοβόρων λαμπτήρων εξωτερικού φωτισμού που βρίσκονται σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με λαμπτήρες τύπου LED. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου με την αντικατάσταση 2200 ενεργοβόρων λαμπτήρων σε 14 στρατόπεδα της Ε.Φ., ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η αντικατάσταση ακόμη 4400.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων θα συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχοντας παράλληλα και σημαντικό όφελος στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Oι Αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπαίνουν τις τελευταίες ώρες στην «αρένα», για την τελική μάχη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top