ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καινούργιο «εμπόδιο» στα νοικοκυριά - Πότε θα κοπάσει η ακρίβεια

Καινούργιο «εμπόδιο» στα νοικοκυριά - Πότε θα κοπάσει η ακρίβεια

Καινούργιο «εμπόδιο», προστίθεται στη λίστα των Κυπριακών νοικοκυριών, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης, σχολίασε πως «τα επιτόκια ενδέχεται ότι θα «χτυπήσουν» κάποιες ομάδες του πληθυσμού».

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «δυστυχώς στην οικονομία, πάντα κάποιος πληρώνει. Εάν το κράτος επιδοτήσει την ενέργεια, με έμμεσο τρόπο το βάρος πάει πίσω στους πολίτες και το κράτος μας είναι υπερδανεισμένο».

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως, «τα τελευταία χρόνια οι δανειζόμενοι, είχαν πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ από την άλλη μεριά οι καταθέτες, έπαιρναν μηδέν επιτόκια. Ο καταθέτης μπορεί να είναι συνταξιούχος, ή οποιοσδήποτε. αυτή την εξίσωση πρέπει να την έχουμε πάντα υπόψιν. Κάποιος πληρώνει το κόστος του άλλου. Ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονταν σε ένα σημείο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οποιοσδήποτε πιο ψηλός δανεισμός, μπορεί κάποια δάνεια να τα σπρώξει σε ΜΕΔ, παρόλο που οι οδηγίες που υπάρχουν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προς τις τράπεζες όταν δανείζουν, είναι να κοιτάζουν να μην είναι ψηλό ποσοστό του εισοδήματος του νοικοκυριού, οι δόσεις του δανείου».

Το πρόβλημα είναι ότι, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά έχουν «χτυπηθεί» και από την ακρίβεια, και εκεί προβλέπετε πρόβλημα». Ερωτηθείς εάν προβλέπετε ένα χρονικό κατά το οποίο θα κοπάσει η ακρίβεια, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα φύγει η ακρίβεια».

«Φαίνεται ότι οι τιμές κάποιον αγαθών, του πετρελαίου συγκεκριμένα, έχουν μείνει σταθερές, το τι σπρώχνει στη ουσία τις τιμές τις ενέργειας, είναι η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το δολάριο όπως αντιλαμβάνεστε, είναι το νόμισμα που τιμολογείτε η ενέργεια, και εκεί υπάρχει μια ανησυχία», τόνισε ο κ. Κληρίδης.

Από την άλλη, συνέχισε, «το ότι περιμένουμε να φύγει το φτηνό χρήμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σαν την Τουρκία. Η Τουρκία τυπώνει συνεχώς χρήματα λόγω του πληθωρισμού που βρίσκετε στο 80% και εκεί είναι πραγματική καταστροφή», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top