ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Σε καλό δρόμο η διαδικασία των συνομιλιών - Κινείται με εντυπωσιακή ταχύτητα

Έιντε: Σε καλό δρόμο η διαδικασία των συνομιλιών - Κινείται με εντυπωσιακή ταχύτητα

Η διαδικασία των συνομιλιών για συνολική λύση στο Κυπριακό είναι σίγουρα σε καλό δρόμο και προχωρεί με μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα, και αυτό οφείλεται στους δύο ηγέτες, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη σημερινή συνάντηση, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Είπε ότι θα ήθελε για μια ακόμη φορά να μοιραστεί κάποιες προσωπικές παρατηρήσεις από την πλευρά του, αφού εργάστηκε ακόμα πιο εντατικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες τους.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η δυναμική ενέργεια και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν πραγματικά οφέλη”.

Οι πλευρές δεν συζητούν μόνο εποικοδομητικά η μια με την άλλη αλλά παράλληλα εστιάζουν τις συζητήσεις τους στην επίτευξη ουσιαστικής και καθημερινής προόδου σε βασικά θέματα, πρόσθεσε

“Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους ηγέτες γιατί μετακινήθηκαν από την παραδοσιακή θέση της υπεράσπισης των ιστορικά οχυρωμένων θέσεων και τώρα κινούνται σε μια μορφή εταιρικής σχέσης, όπου τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται,” σημείωσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε, είδαμε τους ηγέτες να μιλούν μαζί σε κοινή εκδήλωση που φιλοξένησαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια. “Θα ήθελα να συστήσω σε αυτούς που δεν ήταν εκεί, που δεν έχουν διαβάσει τις δηλώσεις, να τις διαβάσουν προσεκτικά γιατί είναι δύο ισχυρές δηλώσεις ενός οράματος, και είναι εξαιρετικά συμβατές. Και οι δυο τους μιλούν για το μέλλον της ενωμένης Κύπρου και τις οικονομικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν,” είπε.

Αυτό, σημείωσε, ήταν ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε σήμερα. Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία του τί ειπώθηκε εδώ σήμερα, ότι θα συζητήσουν με ένα πολύ πιο συστηματικό τρόπο με τα αρμόδια διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως επίσης και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω, συνέχισε, και το έχω μεταφέρει αυτό στους ηγέτες, ότι αυτή η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών θα συνεχιστεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, πρόσθεσε, ότι οι ηγέτες ενημερώνουν το κοινό τους, να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανησυχίες, και τελικά να κερδίσουν την υποστήριξη όλων των Κυπρίων για την επιτυχία αυτών των συνομιλιών, είπε ο κ. Έιντε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε από όλους να σεβαστούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το περιεχόμενο των συζητήσεων, εξηγώντας ότι τα υπό συζήτηση κεφάλαια είναι αλληλένδετα. “Δεν συζητάμε ένα θέμα και στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί αυτό συνεχίζουμε με το επόμενο. Βλέπουμε πώς το ένα σχετίζεται με το άλλο”, σημείωσε.

Την μεθεπόμενη βδομάδα, είπε, θα συναντηθεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει για τη διαπραγματευτική διαδικασία. “Είναι πραγματικά εξαιρετικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στέκεται με ομοψυχία και στηρίζει μια λύση στην Κύπρο. Αυτό είναι κάτι που περιμένω να επιβεβαιωθεί με σαφήνεια όταν συναντηθούμε με το Συμβούλιο, και το λέω αυτό με βάση τις τρέχουσες συζητήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, ανέφερε ο κ. Έιντε.

Προσβλέπω, είπε, στη συνέχιση της εργασίας με τους ηγέτες καθώς συνεχίζουν την εργασία τους στη βάση των όσων έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα. Η επόμενη συνάντηση, είπε ο κ. Έιντε, θα πραγματοποιηθεί στις 27 (Ιουλίου), και στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι προετοιμασίες για τη συνάντηση αυτή, αλλά ίσως σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης αφού μέρος της εργασίας θα πρέπει τώρα να μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη.

“Αυτή η διαδικασία είναι σίγουρα σε καλό δρόμο και προχωρεί με μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα, και αυτό οφείλεται στους δύο ηγέτες”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



ΠτΔ: Διορίζει ποινικούς ανακριτές για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

ΠτΔ: Διορίζει ποινικούς ανακριτές για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Στο Κυπριακό, αλλά και στην υπόθεση του Θανάση αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top