ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα: Έτσι ξεκίνησαν οι φατρίες στην Κύπρο - Η αρχή του οργανωμένου εγκλήματος

Έρευνα: Έτσι ξεκίνησαν οι φατρίες στην Κύπρο - Η αρχή του οργανωμένου εγκλήματος

Το έγκλημα στην Κύπρο. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς άρχισε και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα; Όλο και κάποια ιστορία θα ακούσαμε όλοι μας από τους παππούδες και τους γονείς μας. Αυτό που δεν μάθαμε είναι πώς άνθισε το έγκλημα στη Κύπρο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της ιστοσελίδας μας, ToThemaOnline, το έγκλημα στην Κύπρο άρχισε να ανθίζει κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα της Αγγλοκρατίας (1870-1945), καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο καθημερινά σημειώνονταν εγκληματικές ενέργειες.

Της Χριστιάνας Γαβριήλ

Κατά την περίοδο αυτή,λοιπόν, κέντρο της εγκληματικότητας ήταν η Πάφος με την Λεμεσό και τη Λευκωσία να ακολουθούν. Με την πάροδο του χρόνου φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σκήπτρα πήρε η Λεμεσός.

Το 1878 με την μετάβαση του νησιού από τους Τούρκους στους Άγγλους επικρατούσε το φαινόμενο της κοινωνικής ληστείας με τις αστυνομικές αρχές να μην μπορούν να επιβάλουν την τάξη σε αρκετές περιπτώσεις. Ο λόγος; Γιατί την εποχή εκείνη υπήρχαν αρκετές συμμορίες, ενώ τα πρωτοπαλίκαρα της κάθε περιοχής τύγχαναν σεβασμού και βοήθειας από τους χωρικούς.  

Έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους

Με τις δυσκολίες να είναι αυξημένες εκείνη την εποχή, οι πολίτες δεν διέθεταν και αρκετά χρήματα για να μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα οι νομοθεσίες που επικρατούσαν δεν ήταν με το μέρος τους τις πλείστες φορές, έτσι έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους .

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η Αστυνομία, ειδικότερα κατά τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, βρισκόταν στα χέρια των Τούρκων ακόμη, ευνοώντας με αυτό τον τρόπο τους Τούρκους εγκληματίες, οι οποίοι ήταν καλά οργανωμένοι.

Μάλιστα, το έγκλημα έπαιρνε πολιτική και θρησκευτική μορφή.

Τα αίτια της έξαρσης του εγκλήματος

Η ζωή των κατοίκων του νησιού την εποχή εκείνη, σύμφωνα με την έρευνά μας, δεν είχε καμία αξία, καθώς η φτώχεια τους ανάγκαζε να είναι στη δούλεψη πλουσίων, συνεπώς η εξαθλίωση που βίωναν δεν τους απέτρεπε από το να βάψουν τα χέρια τους με αίμα. Γι΄ αυτό και οι φόνοι γίνονταν με τόσο μεγάλη ευκολία, και για ασήμαντους λόγους, όπως για παράδειγμα για μερικά ζώα.  

Παρανομίες, ληστείες και η τοκογλυφία

Εκτός, από τα μεγάλα εγκλήματα, που αναφέραμε πιο πάνω, οι πολίτες διέπρατταν, σειρά από άλλες παρανομίες, όπως ληστείες, ανταρσίες στρατιωτικών φρουρών και τοκογλυφία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα μεγάλη έξαρση είχαν οι ληστείες στην Κύπρο, επακόλουθο της οθωμανικής διοίκησης του νησιού. Οι απειλές από τον στρατό για καθυστέρηση στις πληρωμές, οδηγούσε σε βίαιες πράξεις  και ιδιαίτερα στην αύξηση των τοκογλυφιών.

Τα Χασαμπουλιά μια από τις ιστορικότερες συμμορίες του νησιού

Τα Χασαμπουλιά, ήταν οικογένεια Τουρκοκυπρίων που κατάγονταν από την Επισκοπή Λεμεσού, ενώ με την άφιξη των Άγγλων στο νησί μετακόμισαν  στο χωριό Μαμώνια της επαρχίας Πάφου. Η οικογένεια είχε τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Το 1887, λοιπόν, κάνει την αρχή ο Χασάν Αχμέτ Πολίς, γνωστός και ως Γερο-Χασαμπουλλής. Αρχικά ο Χασάν έκλεβε πρόβατα και έτσι, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση.

Κατά τη μεταφορά του στις φυλακές ο Χασάν Αχμέτ Πολίς, δραπέτευσε και επί ενάμιση χρόνο καταζητείτο από την Αστυνομία.

Για να αποφύγει τη σύλληψη ο Χασάν κρύφτηκε στα βουνά, ενώ το διάστημα που βρισκόταν  εκεί διέπραξε τρεις φόνους για ασήμαντους λόγους.

Η Αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει, όταν αρρώστησε και αναγκαστικά έπεσε στο κρεβάτι.

Έτσι, ο Γερο-Χασαμπουλλής καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον ένα εκ των τριών φόνων που διέπραξε, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τους άλλους δύο. Ο Χασάν το 1896 κατάφερε και πάλι να αποδράσει όταν έμαθε πως συνελήφθησαν τα δύο αδέλφια του, Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ και Χουσεΐν Καβούνη.

Ο λόγος της απόδρασης του αυτή τη φορά ήταν η εκδίκηση, πράγμα που δεν πρόλαβε να κάνει, καθώς δέχθηκε πυρά από αστυνομικούς κατά την ώρα της καταδίωξης του έξω από τις φυλακές.

Οι δυο μικρότεροι αδελφοί του, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Χασάν, πριν από τη σύλληψη του, διέπραξαν σειρά δολοφονιών, βιασμών και απαγωγών. Η αρχή σημειώθηκε το 1892, όταν σε ένα γλέντι σκότωσαν έναν Ελληνοκύπριο.

Συνελήφθησαν, όμως, στις 4 Φεβρουαρίου του 1896, όταν τους κατέδωσε ένας πολύ καλός φίλος τους.

Μετέπειτα κρύβονταν μαζί με τους συνεργάτες τους, σε ένα σπίτι στο Κισάδι, όταν είκοσι αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι και τους ζήτησαν να παραδοθούν.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς τα Χασανπουλιά άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν με πυρά.  Αποτέλεσμα αυτής της συμπλοκής, ο θάνατος του Καβούλη και η σύλληψη του Καϊμακάμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top