ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάμερες Τροχαίας: Τι γίνεται με τα εξώδικα που δεν παραλαμβάνονται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κάμερες Τροχαίας: Τι γίνεται με τα εξώδικα που δεν παραλαμβάνονται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλο ποσοστό Κύπριων πολιτών, αποφεύγουν να πάνε να παραλάβουν τα εξώδικα για παραβιάσεις στα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες τροχαίας, με την δικαιολογία είτε για να «ξεφύγουν» προσωρινά, από την επιβολή βαθμών ποινής, με σκοπό να μην χάσουν την άδειά τους, είτε επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν, και προσπαθούν να μαζέψουν το ποσό. Παρ’ όλα αυτά η εν λόγω πράξη, δεν αποτελεί παρά μόνο, μια προσωρινή λύση αφού, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για την παραλαβή της επιστολής από τον παραβάτη.

Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha, «Alpha Ενημέρωση», ο Υπεύθυνος της Οδικής Ασφάλειας, κ. Γιώργος Μιλλής, εξήγησε πως, η διαδικασία γίνεται με σύστημα φωτοεπισήμανσης και η διαδικασία έχει ως εξής, «από την στιγμή που θα γίνει η τροχαία παράβαση, γίνει η ανάλυσή της και έχουμε τον παραβάτη, ετοιμάζεται μια συστημένη επιστολή μέσω ταχυδρομείου, ο παραλήπτης ειδοποιείται από το ταχυδρομείο και πρέπει να πάει να την παραλάβει».

Ακολούθως, συνέχισε ο κ. Μιλλής, «γίνεται επί τόπου ταυτοποίηση και ο παραλήπτης υπογράφει την παραλαβή. Μόλις παραληφθεί η επιστολή, αυτομάτως μετατρέπεται σε εξώδικη ρύθμιση, με τον παραβάτη να έχει στη διάθεσή του 45 μέρες για να πληρώσει το πρόστιμο».

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, «που ο ιδιοκτήτης του οχήματος ισχυριστεί ότι δεν είναι ο παραβάτης, θα πρέπει να επιστρέψει την επιστολή στην εταιρεία, ενημερώνοντάς την σχετικά».

«Το εξώδικο δεν ακυρώνεται αν δεν παραληφθεί από το ταχυδρομείο. Σε τέτοια περίπτωση, η εταιρεία διαχείρισης των καμερών ενεργοποιεί σχετική διαδικασία για εντοπισμό του παραβάτη, στο πλαίσιο της οποίας κάνει τρεις προσπάθειες ανεύρεσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλλής.

Στη συνέχεια, σημείωσε, «το εξώδικο παραλαμβάνει η Αστυνομία, η οποία συνεχίζει τη διαδικασία για να εντοπίσει τον παραβάτη. Αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των Αρχών να ενεργοποιήσουν τις εξουσίες που διαθέτουν, ώστε να βρουν τους παραβάτες. Αυτό περιλαμβάνει και έλεγχο στις πύλες εισόδου στη Δημοκρατία», επισήμανε.

«Μετά την πάροδο 180 ημερών, το εξώδικο μετατρέπεται σε φάκελο και κατατίθεται ενώπιον Δικαστηρίου. Αν ούτε στην περίπτωση αυτή εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή ο παραβάτης, τότε εκδίδεται ένταλμα σύλληψης και η αναζήτηση του παραβάτη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Μιλλής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top