ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε ένα δίκτυο: Βοηθήστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι στην Ε.Ε.

Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε ένα δίκτυο: Βοηθήστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι στην Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργών Ομάδων Αναζήτησης Καταζητούμενων Προσώπων – European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST), υποστηριζόμενο από την Europol, εγκαινιάζει την καμπάνια «2022 EU Most Wanted», που έχει ως επίκεντρο τον εντοπισμό καταζητούμενων προσώπων που είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων, στην Ευρώπη.

Πέραν από πενήντα προφίλ καταζητούμενων που συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ENFAST www.eumostwanted.eu, στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας. Όλοι οι καταζητούμενοι που παρουσιάζονται στη φετινή καμπάνια καταζητούνται σε σχέση με σοβαρά εγκλήματα στην Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων, φόνους, εμπορία ανθρώπων, ένοπλες ληστείες, και τρομοκρατία.

Στοχεύοντας τις εγκληματικές οργανώσεις

Η καμπάνια της φετινής χρονιάς στοχεύει ειδικότερα τους αρχηγούς και μέλη κλειδιά των εγκληματικών οργανώσεων. Ανάμεσα στα προφίλ που προβάλλονται στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται και αφεντικά της μαφίας που έχουν διαπράξει φόνους και έχουν σκοτώσει αθώους ανθρώπους, εμπόρους ναρκωτικών, εγκληματίες εμπορίας ανθρώπων, βίαιους εγκληματίες που έχουν διαπράξει φόνους ή άλλα βίαια εγκλήματα εκ μέρους εγκληματικών οργανώσεων, εγκληματίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και απατεώνες. Όπως και στο περιβάλλον μιας επιχείρησης, ο πυρήνας ενός εγκληματικού δικτύου αποτελείται από διάφορα επίπεδα διοίκησης και εκτελεστές στο πεδίο δράσης του δικτύου. Ο πυρήνας περιβάλλεται από διάφορους δράστες που συνδέονται με υποδομές του εγκλήματος και παρέχουν υποστήριξη. Στοχεύοντας τους εγκληματίες που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις του δικτύου, η καμπάνια επιχειρεί να εξαρθρώσει ολότελα τις εγκληματικές οργανώσεις.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, ανάφερε σχετικά:

«Δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερο για τους πολίτες της Ε.Ε. να συμμετάσχουν σε αυτή την καμπάνια – μία μικρή ενέργεια από εσάς μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη και προσαγωγή ενός επικίνδυνου καταζητούμενου, σώζοντας πιθανά θύματα. Ελέγξτε την ιστοσελίδα και βοηθήστε μας να τους εντοπίσουμε.»

Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο

Η ENFAST και η Europol προσκαλούν τους πολίτες της Ε.Ε. να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.eumostwanted.eu και να δουν τις φωτογραφίες των καταζητούμενων προσώπων και να ελέγξουν κατά πόσο αναγνωρίζουν οποιουσδήποτε από αυτούς. Ως μέρος της καμπάνιας θα γίνουν αποκαλυπτήριες εκδηλώσεις τοιχογραφιών που έχουν δημιουργηθεί ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση για την καμπάνια και να προσελκυστεί περισσότερη σημασία από τα μέσα επικοινωνίας. Τα αποκαλυπτήρια της πρώτης τοιχογραφίας έγιναν στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 28 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της καμπάνιας. Η εικονογραφία της καμπάνιας επικεντρώνεται στην ιδέα ενός πύργου από τραπουλόχαρτα, που με τον εντοπισμό κάποιου προσώπου κλειδί στο εγκληματικό δίκτυο μετά από κάποια ανώνυμη πληροφορία, θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση ολόκληρης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η καμπάνια θα παρουσιαστεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα γίνει κάλεσμα για δράση σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε., ώστε να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Η καμπάνια «EU Most Wanted» έχει γνωρίσει σημαντική επιτυχία στο παρελθόν με αριθμό ανώνυμων πληροφοριών να έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις. Η ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε το 2016 και από τότε 335 προφίλ καταζητούμενων έχουν τοποθετηθεί στον κατάλογο της ιστοσελίδας. Πέραν από τον αριθμό αυτό, 120 καταζητούμενοι έχουν συλληφθεί, ενώ σε 43 από αυτές τις συλλήψεις, είχε άμεσο ρόλο το γεγονός της δημοσίευσης του προφίλ των καταζητούμενων στην ιστοσελίδα. Από την έναρξη της περσινής καμπάνιας, τον Δεκέμβριο, 2021, έχουν γίνει 10 συλλήψεις.

Η εξελισσόμενη φύση του διασυνοριακού εγκλήματος έχει ωθήσει τα εθνικά αστυνομικά Σώματα των Κρατών Μελών της Ε.Ε. να ενώσουν δυνάμεις και να χρησιμοποιήσουν την εξειδίκευση τους, ώστε να καταστήσουν αδύνατο για επικίνδυνους εγκληματίες να διαφύγουν και να αποφύγουν την επιβολή ποινής. Η ENFAST στοχεύει να αυξήσει την ασφάλεια εντός της Ε.Ε., με τον επιτυχή εντοπισμό και τη σύλληψη διεθνώς καταζητούμενων εγκληματιών που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Η ENFAST είναι ένα διεθνές δίκτυο αποτελούμενο από αστυνομικούς που

είναι διαθέσιμοι καθημερινά και όλο το 24ωρο και που όποτε χρειαστεί μπορούν να λάβουν άμεση δράση για εντοπισμό και σύλληψη καταζητούμενων προσώπων.

Η Κύπρος συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια

Η Κύπρος και η Αστυνομία Κύπρου συμμετέχουν και αυτή τη χρονιά στην καμπάνια της ENFAST, συνδράμοντας στην προσπάθεια για συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα καταζητούμενα πρόσωπα που αναφέρονται στην καμπάνια της ENFAST συγκαταλέγονται και δύο ύποπτοι, μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι καταζητούνται από τις Αρχές της Δημοκρατίας, σε σχέση με υποθέσεις ένοπλης ληστείας και διάρρηξης, κατά τις οποίες κλάπηκαν κοσμήματα συνολικής αξίας πέραν των 800 χιλιάδων ευρώ.

Τη συμμετοχή της Κύπρου στην πανευρωπαϊκή καμπάνια της ENFAST και της Europol ανέλαβε η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, του Αρχηγείου Αστυνομίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top