ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος που επταπλασιάζεται μετά τη διάγνωση άνοιας στους κάτω των 65

Ο κίνδυνος που επταπλασιάζεται μετά τη διάγνωση άνοιας στους κάτω των 65

Αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους διατρέχουν όσοι διαγνώστηκαν πριν τα 65 με άνοια, συμπεραίνει βρετανική μελέτη. Τι έδειξαν τα σχετικά ευρήματα.

Ιδιαίτερα σκληρές επιπτώσεις έχει η διάγνωση άνοιας σε ενήλικες νεότερους των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη σε 600.000 άτομα στην Αγγλία που εντόπισε σύνδεση μεταξύ του ευρήματος για την υγεία και επταπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας εντός τριών μηνών.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανέτρεξαν στο ιατρικό αρχείο για το διάστημα 2001-2019 και διαπίστωσαν ότι το 2% σχεδόν των ασθενών με διάγνωση άνοιας προέβη στο απονενοημένο. Πέραν των αυξημένων πιθανοτήτων αυτοχειρίας εντός τριών μηνών από τη διάγνωση, σε παράγοντα κινδύνου αναδείχθηκε και το ιστορικό ψυχιατρικής νόσου.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, η έγκαιρη αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η διάγνωση της άνοιας σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη υποστήριξη, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά και να ανακουφίσουν από το άγχος που προκαλεί η επιβεβαίωση σε νεαρή ηλικία μιας κατάστασης που σημαίνει την σταδιακή εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.

Ο Δρ Charles Marshall, κύριος συγγραφέας και Επίτιμος Σύμβουλος Νευρολόγος στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Πληθυσμού Wolfson του Πανεπιστημίου Queen Mary ανέφερε: «Η βελτίωση αναφορικά με την πρόσβαση στη διάγνωση της άνοιας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, η διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της διασφάλισης υπηρεσιών και πόρων για την παροχή κατάλληλης υποστήριξης μετά τη διάγνωση».

Η Δρ Danah Alothman, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι θεράποντες στα ιατρεία μνήμης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας σε νεότερους ασθενείς με άνοια εν γένει και ειδικότερα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση όπως και σε άτομα με υφιστάμενες ψυχιατρικές διαταραχές».

Σε περίπου 850.000 ανέρχονται οι άνθρωποι που ζουν σήμερα με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία θανάτου. Περίπου 42.000 από αυτούς εκδήλωσαν άνοια σε νεαρή ηλικία. Μόνο τα δύο τρίτα των ανοϊκών ασθενών έχουν επίσημη διάγνωση και η βελτίωση της πρόσβασης σε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της κατάστασης αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Βρετανικού Συστήματος Υγείας.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top