ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DEBATE: Τα επίμαχα σημεία και η δεύτερη ανάγνωση της τηλεμαχίας - Κερδισμένοι και χαμένοι

DEBATE: Τα επίμαχα σημεία και η δεύτερη ανάγνωση της τηλεμαχίας -  Κερδισμένοι και χαμένοι

Δεν έκρυβε εκπλήξεις ούτε και έβγαλε κάποια είδηση η τηλεμαχία των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας, στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης το βράδυ της Τετάρτης (5/10). Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγαν τα ευθεία κτυπήματα και αναμετρήθηκαν σε ήπιους τόνους, παρά τα υπονοούμενα και τις μπηχτές που αντάλλαξαν σε ορισμένες περιπτώσεις. Κυπριακό, οικονομία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και μεταναστευτικό κυριάρχησαν στη συζήτηση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΡΙΚ, Ανδρέα Κημήτρη, ο οποίος έδωσε το λόγο στους φιλοξενούμενούς του αφού προηγουμένως προβλήθηκαν απόψεις και ερωτήσεις πολιτών, μέσα από οπτικογραφημένες παρεμβάσεις.

Οικονομία-ενέργεια

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπήκε με αυτοπεποίθηση στη συζήτηση, αναπτύσσοντας μια σειρά από θέσεις που έχει γύρω από την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Τις θέσεις του για πάταξη της ακρίβειας διατύπωσε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος άσκησε κριτική για την αργοπορημένη αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για να έχει τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να ασκεί κοινωνική πολιτική θα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία. Ετσι η συζήτηση πήγε στη διακυβέρνηση Χριστόφια και τις κακές επιδόσεις στην οικονομία.

Σε κάποια στιγμή στη διάρκεια του πρώτου γύρου της συζήτησης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν τον αποκάλεσε με το όνομα του και είπε «ο άλλος ανθυποψήφιός μου», κάτι που ενόχλησε τον τέως υπουργό, ο οποίος υπέδειξε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι μιλά υποτιμητικά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απολογήθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη και είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να τον αποκαλεί με το όνομά του και να τον χαρακτηρίζει υποψήφιο του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και άλλων κομμάτων, τα οποία αποκάλεσε «κοινοπραξία», μια λέξη την οποία επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης. Ο Ν. Χριστοδουλίδης άρπαξε την ευκαιρία για να υποδείξει ότι πολλές φορές ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήρε τη συμβολή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, σε μια σειρά από αποφάσεις και ότι συνεργάστηκαν με τον ΔΗΣΥ, τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι και ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν υποψήφιοι του ΔΗΣΥ και στηρίχθηκαν από άλλα κόμματα, δεν πήγαν κόντρα στο κόμμα τους.

Στα θέματα οικονομίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έμοιαζε κάπως έξω από τα νερά του και υπέπεσε σε μερικά λάθη, με σοβαρότερο την αναφορά περί υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας μόλις προχθές, κάτι που δεν ισχύει. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπομπής τον διέψευσε μέσω twitter ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν προετοιμασμένος και αρκετά μελετημένος, φροντίζοντας να αντιμετωπίσει με επάρκεια τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έδειχνε να παίζει με άνεση στο δικό του γήπεδο.

Ανησυχία για Κυπριακό

Στο Κυπριακό και οι τρεις συνομιλητές είχαν ο καθένας το δικό του αφήγημα, εξάλλου είναι θέμα το οποίο γνωρίζουν και οι τρεις εξαιρετικά καλά. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας και τη ρητορική κατά της Κύπρου. Αναγνώρισαν τη σοβαρή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τόνισαν την ανάγκη για κινητοποίηση προς την αναζήτηση λύσης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ζούμε μια τρελή εποχή και χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι υποστηρίζεται από μια κοινοπραξία ετερόκλητων δυνάμεων, με διαφορετικές θέσεις στο Κυπριακό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέδειξε ότι οι επιλογές μας είναι δύο, είτε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είτε οριστική διχοτόμηση και σημείωσε την ανάγκη για βελτίωση της αξιοπιστίας μας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και επέκρινε τους συνομιλητές του για τη διαπίστωση ότι χάσαμε την αξιοπιστία μας. «Ο κ. Μαυρογιάννης ήταν ο διαπραγματευτής και ο κ. Νεοφύτου ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος» είπε και έκανε λόγο για την ανάγκη διερεύνησης της δυνατότητας αναβίωσης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ενέργεια είναι το υπερόπλο για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και θα πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ επέκρινε την πρόταση Χριστοδουλίδη για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί το Συμβούλιο δεν έχει ούτε το θεσμικό πλαίσιο, ούτε τους μηχανισμούς αλλά ούτε και τους πόρους για κάτι τέτοιο, παρά μόνον η Κομισιόν, η οποία ούτως ή άλλως είχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η πρόταση Χριστοδουλίδη για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κάτι που μπορεί να γίνει και χαρακτήρισε ως καλοδεχούμενη οποιαδήποτε συνδρομή της ΕΕ.

Τα μηνύματα Μανώλη Κυριάκου

Για το τέλος της συζήτησης κράτησε ο Ανδρέας Κημήτρης την ερώτηση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα με τα μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην συνεργάτη του, Μανώλη Κυριάκου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει πολλούς ικανούς συνεργάτες τους οποίους βλέπει κάθε μέρα. «Κάποιοι δεν μπορούν να εμφανιστούν λόγω εκφοβισμών. Κάποιοι θεωρούν ότι σκοράρουν πολιτικά με αυτό το θέμα και δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που υπάρχουν. Δεν θα σχολιάσω καμιά ιδιωτική συνομιλία. Θέλουμε να πάρουμε τη συζήτηση σε άλλα θέματα για να μην συζητούνται άλλα θέματα», είπε και σημείωσε ότι την επομένη των εκλογών θα δώσει χέρι συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. «Δεν θα απαντήσω κάτι άλλο για το θέμα» κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο οι ανθυποψήφιοί του, απέφυγαν ουσιαστικά να δώσουν συνέχεια. «Αν ευσταθούν αυτά που ακούστηκαν για ψεύτικους λογαριασμούς θα περίμενα τουλάχιστον μια συγγνώμη. Λυπάμαι για την εξέλιξη της συζήτησης. Αν είναι ψέματα το διαψεύδουμε, αν είναι αλήθεια ζητάμε συγγνώμη», είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τον οποίο συμφώνησε ο Α.Νεοφύτου. «Θα μπορούσε να είχε πει μια συγγνώμη αν κάπου έγινε λάθος», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top