Τον μικρότερο ρυθμό αύξησης κατά 8,7%, στο τελευταίο 5μηνο παρουσίασε ο πληθωρισμός

Τον μικρότερο ρυθμό αύξησης κατά 8,7%, στο τελευταίο 5μηνο παρουσίασε ο πληθωρισμός

Μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι πληθωριστικές πιέσεις τον Σεπτέμβριο του 2022, με τον πληθωρισμό να καταγράφει τον μικρότερο ρυθμό αύξησης, σε ετήσια βάση, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 8,7%. Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού από τον περασμένο Απρίλιο, μετά τα επίπεδα πληθωρισμού 8,89% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, 10,86% τον Ιούλιο, 9,62% τον Ιούνιο, 9,11% τον Μάιο και 8,8% τον Απρίλιο.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2022 μειώθηκε κατά 0,22 μονάδες και έφτασε στις 113,12 μονάδες, σε σύγκριση με 113,34 μονάδες τον Αύγουστο 2022.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 59,9% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 23,4%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 6,3%.

Ανάλυση ποσοστιαίων μεταβολών

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (27,3%) και Μεταφορές (13,8%).

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (7,7%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,9%) και Μεταφορές (18,3%).

Εξάλλου, τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (3,48) και Μεταφορές (2,19).

Τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Μεταφορές (-1,03).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 είχε ο Ηλεκτρισμός (2,28) και τα Πετρελαιοειδή (2,10).

Τέλος, τα Πετρελαιοειδή (-0,75) είχαν την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: «Δύσκολη η σημερινή μέρα - Στόχος η επανέναρξη συνομιλιών» - Όσα δήλωσε για κάθοδο Γκουτέρες

ΠτΔ: «Δύσκολη η σημερινή μέρα - Στόχος η επανέναρξη συνομιλιών» - Όσα δήλωσε για κάθοδο Γκουτέρες

Οι ήρωές μας ορίζουν το χρέος και την ευθύνη όλων μας να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, δήλωσε, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Αναφερόμενος στην κάθοδο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν.

BEST OF TOTHEMAONLINE