ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ περνάνε στον Β’ γύρο – Πρώτη έγνοια των πολιτών η ακρίβεια

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ περνάνε στον Β’ γύρο – Πρώτη έγνοια των πολιτών η ακρίβεια

Την πρώτη του παγκύπρια «Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς» για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης το ΡΙΚ.

Την έρευνα πραγματοποίησε η CMRC – Cypronetwork Ltd στην οποία συμμετείχαν 1224 άτομα.

Πέραν από τη δημοσκόπηση αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στις εκλογές, η έρευνα επεκτείνεται στην άποψη των πολιτών για το πολιτικό κλίμα και την οικονομία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι είναι η ακρίβεια, ενώ ακολουθούν διαφθορά, οικονομία και Κυπριακό. Μάλιστα, μόλις το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι με το εισόδημα που έχουν σήμερα μπορούν να ζουν άνετα.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πολίτες υποστηρίζουν ότι είχε και έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες τόσο στην οικονομία του τόπου (90%) όσο και στην επίλυση του Κυπριακού (65%).

Την ίδια ώρα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των Κυπρίων που πιστεύουν ότι δεν είμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού σε σχέση με πριν από ένα χρόνο (92%), συγκριτικά πάντα με αντίστοιχες έρευνες σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (80% τον Νοέμβριο του 2017).

Προεδρικές εκλογές 2023 – Α’ έρευνα

Μετρώντας τη δημοτικότητα των υποψηφίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής εικόνας με 55%, ενώ ακολουθούν Ανδρέας Μαυρογιάννης με 37%, Αβέρωφ Νεοφύτου με 35% και Αχιλλέας Δημητριάδης με 25%.

Στον πρώτο γύρο, η πρόθεσης ψήφου αναδεικνύει πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με 30,5%, και πιο πίσω οι Αβέρωφ Νεοφύτου με 19% και Ανδρέας Μαυρογιάννης με 17%.

Ερωτηθείς ποιος από τους υποψηφίους είναι πιο πιθανόν να περάσει στον Β’ γύρο, με διαφορά πρώτος ο περνάει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 71% και δεύτερος προκρίνεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 59%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 45,5%. Στην περίπτωση μάχης Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη, ο πρώτος αναδεικνύεται νικητής με 48%. Σκληρή θα είναι η μάχη μεταξύ Αβέρωφ-Μαυρογιάννη στο Β’ γύρο με τους δύο να τους χωρίζει μόλις 0,5%.

Στο τέλος, ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσουν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δίνουν τη νίκη στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top