LIKE ONLINE

Όταν η τεχνολογία σμίγει με τη μόδα ενάντια στα κουνούπια - Δείτε τι έφτιαξαν επιστήμονες στη Γερμανία

Όταν η τεχνολογία σμίγει με τη μόδα ενάντια στα κουνούπια - Δείτε τι έφτιαξαν επιστήμονες στη Γερμανία

Τέλος στη χρήση αντικουνουπικών προϊόντων θέλουν να βάλουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg στη Γερμανία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο φορετό (wearable) σε σχήμα δαχτυλιδιού, που περιέχει ένα χημικό εντομοαπωθητικό φιλικό προς το δέρμα.

Τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά τείνουν να είναι συνθετικά και πολλά από αυτά περιέχουν το χημικό DEET. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Από την άλλη, τα φυσικά εντομοαπωθητικά τείνουν να εξασθενούν πολύ γρήγορα.

Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο φορετό των ερευνητών φαίνεται να δίνει τη λύση, καθώς διαρκεί για αρκετές ημέρες, είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στη χρήση. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές επέλεξαν να κατασκευάσουν τα πρωτότυπά τους χρησιμοποιώντας μια χημική ουσία με την ονομασία «IR3535», η οποία εμπεριέχεται σε ένα εντομοαπωθητικό που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία MERCK.

«Τα αντικουνουπικά σπρέι που περιέχουν την ουσία IR3535 χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Για αυτό και τα χρησιμοποιήσαμε στις δοκιμές μας», δήλωσε ο καθηγητής του MLU Ρενέ Άντρος.

Το εν λόγω προϊόν συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι ή λοσιόν και προστατεύει για αρκετές ώρες. Ωστόσο, το δραστικό συστατικό του μπορεί να απελευθερώνεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν εμπεριέχεται σε ένα δαχτυλίδι ή βραχιόλι.

Οι ερευνητές αρχικά ενθυλάκωσαν το δραστικό συστατικό και το διαμόρφωσαν στο επιθυμητό σχήμα, χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το δαχτυλίδι ή το βραχιόλι μπορεί στη συνέχεια να φορεθεί και να εκπέμπει το εντομοαπωθητικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Όπως πρότεινε ο Fanfan Du – κύριος συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας στο MLU – η βασική ιδέα είναι ότι το εντομοαπωθητικό απελευθερώνεται συνεχώς και σχηματίζει ένα φράγμα για τα έντομα.

Ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται το εντομοαπωθητικό επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, καθώς και η συγκέντρωση και δομή του πολυμερούς που χρησιμοποιείται. Μετά από αρκετές δοκιμές και υπολογισμούς, η ομάδα αναμένει ότι το εντομοαπωθητικό θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μία εβδομάδα για να εξατμιστεί πλήρως στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τον Άντρος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί πόσο καλά αποδίδει σε πραγματικές συνθήκες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «International Journal of Pharmaceutics».

Πηγή: ertnews.gr/Interesting Engineering, Science Direct

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top