ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρογιάννης - ΑΚΕΛ στην πιο δύσκολη μάχη - Eνδείξεις, ελπίδες και φοβίες

Μαυρογιάννης - ΑΚΕΛ στην πιο δύσκολη μάχη - Eνδείξεις, ελπίδες και φοβίες

Δυναμισμός και παλμός, είναι τα στοιχεία που θα προστεθούν στην εκλογική εκστρατεία του ΑΚΕΛ, το οποίο θα ανεβάσει οργανωτικές στροφές και ρητορικούς τόνους, προσβλέποντας στην αύξηση της συσπείρωσής του, ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις αλλά σίγουρα όχι τα αναμενόμενα. Κυρίαρχο στοιχείο προβληματισμού υπήρξε από την αρχή της προσπάθειας η ιδιαίτερα χαμηλή αναγνωρισιμότητα του τέως διαπραγματευτή.

Το αδύνατο αυτό σημείο βελτιώθηκε προοδευτικά μετά τις πολυάριθμες ανοικτές συγκεντρώσεις και επαφές του υποψήφιου σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου, προσπάθεια η οποία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα εντατικοποιηθεί. Στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικρατεί αισιοδοξία ότι στους εναπομείναντες τρεις μήνες η κινητοποίηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ναι μεν δεν είναι η κάλπη αλλά δημιουργούν κλίμα. Σημαντικό στοιχείο για το επιτελείο Μαυρογιάννη είναι η μικρή αλλά σταθερή άνοδος του δείκτη στην πρόθεση ψήφου, κάτι που θα βελτιώσει και τις επιδόσεις ως προς την παράσταση νίκης. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος απωλειών από την λογική της χαμένης ψήφου.

Στήθος με στήθος

Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη εκφράζουν την πεποίθηση ότι εάν η οργανωτική προσπάθεια αποδώσει στο μέγιστο βαθμό, τότε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πολύ σύντομα θα τρέξει δημοσκόπηση για το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι καταγράφεται μια τάση αύξησης της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ, η οποία ωστόσο για να έχει νόημα θα πρέπει να συνδυαστεί με εισροές από ψηφοφόρους άλλων κομματικών χώρων. Η εκτίμηση του επιτελείου Μαυρογιάννη και του ΑΚΕΛ είναι ότι η μικρή διαφορά ανάμεσα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου, ενδεχομένως να μείνει μέχρι τέλους, κάτι που προμηνύει μάχη στήθος με στήθος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, στη βάση των δημοσκοπικών δεδομένων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Στο ΑΚΕΛ θέλουν να περιορίσουν τις διαρροές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρόλον ότι οι διαφωνίες στο μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, ευνοούν την εκλογική προσπάθεια του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διακριτικά παρών

Το ΑΚΕΛ στηρίζει αναφανδόν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και δίδει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, παρόλον ότι το επιτελείο του υποψήφιου διατηρεί την αυτονομία του. Στελέχη του ΑΚΕΛ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με συμμετοχή στις δραστηριότητες του υποψήφιου. Ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ με εμπειρία από εκλογές, θα δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη, ίσως την πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων και θέλει για μια ακόμη φορά να κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την πρόκριση στον δεύτερο γύρο, όπως έγινε το 2013 και το 2018. Μια μάχη που είναι εξαιρετικά αφού δίδεται ουσιαστικά χωρίς πολιτκές συμμαχίες, λόγω του ναυαγίου στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ για συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τα διλήμματα

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προκριθεί στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ του τέως ΥΠΕΞ, όπως προκύπτει από τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων. Με αντίπαλο τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΑΚΕΛ προσβλέπουν σε στήριξη από άλλες πολιτικές δυνάμεις και ελπίζουν σε επιτυχή έκβαση. Για το ΑΚΕΛ το σενάριο αποκλεισμού από τον δεύτερο γύρο μοιάζει με πολιτικό εφιάλτη, που θα φέρει το κόμμα της Αριστεράς ενώπιον επώδυνων διλημμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιλογή που θα κάνει για τον δεύτερο γύρο, πιθανότατα ανάμεσα στο δίδυμο Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, τους οποίους έχει αποκλείσει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top