ΔΙΕΘΝΗ

Ξέσπασμα Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών εταιρειών - «Μειώστε τις τιμές αλλιώς έρχεται έκτακτος φόρος»

Ξέσπασμα Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών εταιρειών - «Μειώστε τις τιμές αλλιώς έρχεται έκτακτος φόρος»

Με έκτακτο (windfall) φόρο προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά των εταιρειών, τις οποίες κατηγόρησε για «αισχροκέρδεια σε καιρό πολέμου», για «ουρανοκατέβατα κέρδη από μία βάρβαρη σύγκρουση που πλήττει εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο» και για πρακτικές με στόχο να εκτοξεύσουν «τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών τους στα ύψη».

Με την χαρακτηριστική έκφραση “Enough is enough!”, δηλαδή «Αρκετά!», ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν δεν μειωθούν οι τιμές της λιανικής που πληρώνουν οι Αμερικανοί πολίτες στα πρατήρια καυσίμων, τότε θα ετοιμάσει με την ομάδα του Λευκού Οίκου πρόταση προς το Κογκρέσο για την επιβολή «ενός έκτακτου φόρου και άλλων περιορισμών» προς τις εταιρείες.

«Τα κέρδη ρεκόρ των εταιρειών πετρελαίου δεν προκύπτουν επειδή κάνουν κάτι καινούριο ή καινοτόμο. Αντί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αμερική ή να δώσουν μία ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές, τα υπερβολικά κέρδη τους επιστρέφουν στους μετόχους τους ή αγοράζουν πίσω τις μετοχές τους, ώστε οι αμοιβές των στελεχών να εκτοξευθούν στα ύψη» είπε ο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι έχουν την ευθύνη να ενεργήσουν προς το συμφέρον των καταναλωτών τους, της κοινότητάς τους και της χώρας τους, να επενδύσουν στην Αμερική αυξάνοντας την παραγωγή και την ικανότητα διύλισης. Αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, μπορούν να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές στην αντλία. Διαφορετικά, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ανακοινώσεις του Τζ. Μπάιντεν έγιναν λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, εκλογές όπου οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να επικρατήσουν- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων. Κυρίαρχο θέμα πλέον στην προεκλογική ατζέντα έχει γίνει η ακρίβεια, αφού στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστά άνω του 8%.

Οι μέσες τιμές στις αντλίες καυσίμων ξεπέρασαν τα 5 δολάρια ανά γαλόνι τον Ιούνιο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Έκτοτε οι μέσες τιμές έχουν πέσει λίγο κάτω από τα 4 δολάρια/ γαλόνι, αλλά ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερες, δεδομένης της πτώσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top