ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ περνάνε στον Β’ γύρο – Ανησυχία πολιτών για διαφθορά και μεταναστευτικό – Ποια λύση προκρίνουν στο Κυπριακό

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ περνάνε στον Β’ γύρο – Ανησυχία πολιτών για διαφθορά και μεταναστευτικό – Ποια λύση προκρίνουν στο Κυπριακό

Τη δεύτερη παγκύπρια «Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς» για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (17/11) το ΡΙΚ.

Την έρευνα πραγματοποίησε μεταξύ 3-13 Νοεμβρίου η CMRC – Cypronetwork Ltd και σε αυτήν συμμετείχαν 1247 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Πέραν από την πρόθεση ψήφου των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές και τα σενάρια του β γύρου, η έρευνα καταγράφει και τις απόψεις τους σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το γενικό πολιτικό κλίμα, το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό και τη δημιουργία φράχτη.

Απογοήτευση, ανησυχία, άγχος και… διεφθαρμένη Κύπρος

Σύμφωνα με την έρευνα, με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο αισθάνονται περισσότερο απογοήτευση σε ποσοστό 28% και ανησυχία/άγχος σε ποσοστό 26%, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται οργή και αγανάκτηση.

Σε σχέση με τη διαφθορά, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (69%) θεωρεί ότι η Κύπρος είναι μία χώρα, στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά, σε αντίθεση με το 22% που πιστεύει πως η Κύπρος μπορεί να γίνει μία χώρα χωρίς διαφθορά.

Κυπριακό και ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Στο ερώτημα ποια θεωρούν ότι είναι η καλύτερη λύση για την Κύπρο, το 36% δηλώνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το 18% δύο ανεξάρτητα κράτη (σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021-το ποσοστό ήταν μόλις 4%), το 14% ενιαίο κράτος, ενώ το 13% θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα.

Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, κάτι παραπάνω από τους 4 στους 10 (43%) θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να ενταχθεί στον Συνασπισμό, ενώ αντίθετη άποψη εκφέρει το 31%. Το 11% τηρεί ουδέτερη στάση και το 15% δεν εκφέρει άποψη επί του θέματος.

Διχογνωμία ανάμεσα στους πολίτες καταγράφεται, πάντως, στο εάν ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, θα μας προστάτευε από την Τουρκία, με το 42% να απαντά λίγο ή καθόλου, το 38% πολύ ή αρκετά, ενώ 2 στους 10 δεν τοποθετήθηκαν.

Μεταναστευτικό και φράκτης

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το 54% θεωρεί ότι η πολιτική που ασκεί στο θέμα είναι λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει, το 9% τη χαρακτηρίζει περίπου όσο αυστηρή πρέπει, ενώ μόλις 6% τη χαρακτηρίζει περισσότερο αυστηρή από όσο πρέπει. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι 1 στους 4 πολίτες θεωρεί πως δεν υπάρχει πολιτική για το ζήτημα.

Σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες, φυλές ή θρησκείες και εάν πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο στον αριθμό, η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 91% απαντά καταφατικά, ενώ μόλις 6% τάσσεται κατά.

Απ’ όσους απάντησαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο, το 57% θεωρεί ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει το όριο των μεταναστών και προσφύγων που μπορεί να δεχθεί και το 32% ότι τον έχει φτάσει, ενώ μόλις 2% θεωρεί το αντίθετο.

Για τον φράκτη που έχει τοποθετηθεί από το Ακάκι μέχρι τον Αστρομερίτη, το 42% σίγουρα (31%) ή μάλλον (11%) συμφωνεί με αυτό το μέτρο, ενώ το 24% σίγουρα (19%) ή μάλλον (5%) συμφωνεί.

Πρόθεση ψήφου, συσπειρώσεις κομμάτων και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπερτερεί σε όλα τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν τεθεί, ακολουθούμενος στα πλείστα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην πρόθεση ψήφου, σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει αύξηση 1,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αύξηση 0,5%, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης που συνεχίζει να κρατά την πρωτιά μικρή μείωση της τάξεως του 0,5%.

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνει στο πρόσωπό του το 52,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να «κλέβει» το 34,5%.

 

Στο ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 77% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ στο ΕΛΑΜ, ο Χρίστος Χρίστου το 49% με το 21% να στηρίζει Ν. Χριστοδουλίδη και το 17% Α. Νεοφύτου.

 

Στο ΔΗΚΟ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συσπειρώνει το 79% των ψηφοφόρων του κόμματος, στην ΕΔΕΚ το 53,5% και στην ΔΗΠΑ το 43%.

Στο ερώτημα, ποιος υποψήφιος είναι πιο πιθανό να περάσει στο δεύτερο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κόβει πρώτος το νήμα με 75%, ενώ δεύτερος προκρίνεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 63%.

Σενάρια δευτέρου γύρου

Στα σενάρια του δευτέρου γύρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει άνετα και τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους του, ενώ αμφίρροπη αναμένεται ότι θα είναι μία ενδεχόμενη αναμέτρηση ανάμεσα σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τέλος, ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσουν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι ο νικητής των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top