ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακιντζί: «Σημαντική η συμφωνία για το χαλούμι»

Ακιντζί: «Σημαντική η συμφωνία για το χαλούμι»

Σημαντική χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί την διευθέτηση του θέματος του χαλουμιού και την κατοχύρωση της παραγωγής του προϊόντος και με την ονομασία hellim μόνο στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από την συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ οι έλεγχοι προϊόντων γίνονται από τους Υπουργούς Γεωργίας, αλλά στη δική μας περίπτωση επειδή, ανέφερε, ο Υπουργός Γεωργίας της ε/κ – όπως είπε - πλευράς δεν έχει αρμοδιότητα ή επιρροή στο “βορρά” θα υπάρξει μια διεθνής εταιρείας ελέγχου η “Bureau Veritas” η οποία ασκεί τον έλεγχο και στις δύο πλευρές. “Αυτή η εταιρεία θα έχει σχέση με τους Τ/κ παραγωγούς, θα ετοιμάζει τις εκθέσεις και θα τις στέλνει στην ΕΕ”.

Θέλησε δε να υπογραμμίσει, όπως είπε, ότι “μια λύση, ελπίζω σύντομα, θα άρει όλα αυτά τα προβλήματα” και πως αυτά είναι προσωρινές διευθετήσεις, αλλά έπρεπε – σημείωσε – να προστατεύσουν το χαλούμι και τους Τ/κ παραγωγούς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητούνταν για πολλά χρόνια αλλά δεν βρίσκονταν λύση επισημαίνοντας ότι το χαλούμι/hellim δεν θα παράγεται μόνο στο νότο αλλά και στο βορρά και με την επίβλεψη της ΕΕ λαμβάνοντας την έγκριση του ελέγχου αυτής της εταιρείας θα διοχετεύεται στη διεθνή αγορά. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό το ότι το χαλούμι/hellim θα παράγεται μόνο στην Κύπρο και όχι σε άλλες χώρες, όπως γίνεται σήμερα, λέγοντας πως αυτό θα αυξήσει και την παραγωγή εδώ στην Κύπρο και  θα συμβάλλει και στην οικονομία των Τ/κ.

Το χαλούμι μας είναι ποιοτικό και καλό αλλά μετά από αυτή τη διαδικασία εάν υπάρχουν ελλείψεις θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσουμε την ποιότητα και να περάσει τον έλεγχο που χρειάζεται, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έθεσαν σε διαθεσιμότητα καθηγητή στη Λεμεσό που φέρεται να φίλησε μαθήτρια στο στόμα

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού του άτυχου 52χρονου στο Παραλίμνι

Στην Αστυνομία οι πρώτες υποθέσεις για ψευδείς μετοικίσεις εκλογέων - Πού προκύπτει το πρόβλημα

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision



Μονή Αββακούμ: Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Μονή Αββακούμ: Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος με από τους δικηγόρους του, έφτασε ο εν αργία Αρχιμανδρίτης, Πορφύριος, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top