LIKE ONLINE

Γιατί η 4ήμερη εργασία θα μπορούσε να είναι το μέλλον μας – Το πείραμα των έξι μηνών

Γιατί η 4ήμερη εργασία θα μπορούσε να είναι το μέλλον μας – Το πείραμα των έξι μηνών

Σε κάποιες περιπτώσεις το λιγότερο αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι… περισσότερο. Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα εταιρειών που συμμετείχε σε ένα πείραμα έξι μηνών για τη «μείωση» της εβδομαδιαίας εργασίας από 40 ώρες σε πέντε ημέρες σε 32 ώρες σε τέσσερις, χωρίς μείωση μισθού.

Στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία – εταιρείες και εργαζόμενοι – συμφώνησαν ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα με σχεδόν όλους να λένε ότι ήταν απίθανο να επιστρέψουν στο προηγούμενο ωράριο εργασίας. Στο πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό 4 Day Week Global Foundation, συμμετείχαν 33 εταιρείες και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Η μελέτη, που έγινε κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες, διεξήχθη από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ευτυχισμένοι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες

Όσον αφορά τη βαθμολόγηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, οι ερωτηθέντες έδωσαν στην τετραήμερη εβδομάδα 9 στα 10. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, βίωσαν λιγότερη αϋπνία, εξάντληση και βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία. Οι λιγότερες ώρες για την ίδια αμοιβή δεν ήταν μόνο καλές για το ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και για τους εργοδότες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα έσοδα της μέσης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Τζούλιετ Σορ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Κολέγιο της Βοστώνης και επικεφαλής της δοκιμής, είπε ότι ούτε οι εργαζόμενοι ανέφεραν αύξηση του φόρτου εργασίας. «Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω [επιτάχυνσης], κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», είπε. Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, που συμμετείχε στη μελέτη, την αποκάλεσε «πραγματική win-win».

«Η τετραήμερη εβδομάδα ήταν “μεταμορφωτική” για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Leland. «Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο, πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν» πρόσθεσε.

Το 4 Day Week Global Foundation, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με την ιδέα, ολοκλήρωσε επίσης μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη μελέτη σε 70 εταιρείες και 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο, μεταδίδει η Nypost.

Αυτή δεν ήταν το πρώτο «πράσινο φως» για μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας. Το 2018, μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και είδε θετικά αποτελέσματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εμπνεύστηκε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα αφού διάβασε μια έρευνα του 2016 με 1.989 Βρετανούς υπαλλήλους γραφείου, η οποία έδειξε ότι οι υπάλληλοι είναι παραγωγικοί μόνο για μόλις λιγότερο από τρεις ώρες μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, επειδή παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν θέματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους.

ΠΗΓΗ: newsbeast

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top