Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας κατά ανδρών και γυναικών – Ποινές μέχρι και 14 χρόνια φυλάκιση

Προς ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας κατά ανδρών και γυναικών – Ποινές μέχρι και 14 χρόνια φυλάκιση

Πρόταση νόμου, για θέσπιση ξεχωριστής νομοθεσίας, ώστε να ποινικοποιηθεί η μη συναινετική χρήση προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου (η ούτως καλούμενη «εκδικητική πορνογραφία»), η οποία διαπράττεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε αυτή στρέφεται κατά γυναικών είτε κατά ανδρών, και η οποία συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του εικονιζόμενου προσώπου με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου που τιτλοφορείται ως «ο περί της Μη Συναινετικής Χρήσης Προσωπικών Εικόνων Ερωτικού ή/και Σεξουαλικού Περιεχομένου Νόμος του 2022», στον «περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2021», όπου προβλέπεται το αδίκημα της διάδοσης ή απειλής διάδοσης υλικού πορνογραφικού ή σεξουαλικού περιεχομένου, αυτό περιορίζεται μόνο σε σχέση με γυναίκες θύματα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 14 έτη. Στον ίδιο νομό προβλέπεται ότι, σε περίπτωση καταδίκης για απόπειρα διάδοσης ή απόπειρα απειλής διάδοσης τέτοιου υλικού, η ποινή δεν υπερβαίνει τα 5 έτη.

Η θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας, τονίζει ο εισηγητής, κρίνεται αναγκαία εφόσον από τα στοιχεία της Αστυνομίας προκύπτει ότι, τα τελευταία 5 χρόνια αριθμός καταγγελθέντων περιστατικών εκδικητικής πορνογραφίας αφορά θύματα άντρες, για τους οποίους δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο προτεινόμενος ορισμός του αδικήματος της μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου, προσθέτει ο κ. Κουκουμάς, συνάδει με τον ορισμό του αντίστοιχου αυτός της εκδικητικής πορνογραφίας «περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2021». Εντούτοις, τονίζει, «είναι ευρύτερος εφόσον δεν χρειάζεται να αποδειχθούν τα κίνητρα του δράστη, δεδομένου ότι ζημιά στο θύμα επέρχεται ανεξάρτητα από τα κίνητρα που είχε ή που προβάλλει ότι είχε ο δράστης».

Υποχρέωση για παρόχους δικτύων και πλατφορμών

Η προτεινόμενη νομοθεσία θεσπίζει, επίσης, ποινική υποχρέωση για λήψη άμεσα και εντός μιας ώρας κατάλληλων μέτρων για τη διακοπή της πρόσβασης από τους χρήστες διαδικτύου από τους παρόχους δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εφόσον αποκτήσουν γνώση ή ενημερωθούν από την Αστυνομία για την ύπαρξη υλικού με ερωτικό ή/και σεξουαλικό περιεχόμενο, το οποίο έχει αποσταλεί, διανεμηθεί, κυκλοφορήσει, δημοσιευθεί, διαδοθεί, αναπαραχθεί ή μεταδοθεί με οποιαδήποτε ηλεκτρονικά, ψηφιακά ή άλλα μέσα οποιασδήποτε φύσης, σε σχέση με άλλο πρόσωπο χωρίς τη συγκατάθεσή του, υπό συνθήκες εύλογης προσδοκίας ιδιωτικότητας σε οποιονδήποτε ιστότοπο.

Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη νομοθεσία θεσπίζει ποινική υποχρέωση για άμεση διαγραφή και εντός μιας ώρας τέτοιου υλικού από τους παρόχους υπηρεσιών ή/και ψηφιακών πλατφορμών

που έχουν την έδρα τους στη δημοκρατία, εφόσον αποκτήσουν γνώση ή ενημερωθούν από την Αστυνομία για την ύπαρξη υλικού με το εν λόγω περιεχόμενο.

Σημειώνεται πως, η πρόταση νόμου κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Δεκεμβρίου και παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πιάστηκε με αδασμολόγητα τσιγάρα να κάνει βόλτες «κύριος» στους δρόμους της Λεμεσού - Αδειάζει τις τσέπες του 61χρονος

Ραγδαία αύξηση στις εγγραφές υβριδικών οχημάτων στην Κύπρο - Ξεπέρασαν τις 6.000 το οκτάμηνο - Οι δημοφιλέστερες μάρκες

Αυτά είναι τα δέκα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο – Πόσοι και πότε γιορτάζουν

Ανακόπηκε το όχημα τους και εντόπισαν μέσα την πραμάτεια τους - Χειροπέδες σε 2 για διαρρήξεις και κλοπές

Για παραλία είναι ο καιρός κι ας έχουμε Σεπτέμβρη - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρούΕΚΤΑΚΤΟ: Άνδρας δέχθηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο από κυνηγετικό όπλο - Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άνδρας δέχθηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο από κυνηγετικό όπλο - Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση

Πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο δέχθηκε ένα πρόσωπο στην Πάφο, νωρίς το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top