ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έκλεισε» το σχέδιο αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών - Ο αριθμός των αιτήσεων και οι καθυστερήσεις

«Έκλεισε» το σχέδιο αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών - Ο αριθμός των αιτήσεων και οι καθυστερήσεις

Πριν ένα χρόνο ανακοινώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών.

Μέσω του σχεδίου παραχωρήθηκαν κίνητρα συνολικού ύψους €5 εκατ. για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με καινούργιες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου επιλέξιμες συσκευές είναι ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούσαν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Το σχέδιο έχει "κλείσει" καθώς στόχος ήταν να καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις. Ωστόσο η ζήτηση είχε φτάσει τον αριθμό των 5350 αιτήσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή "Alpha Ενημέρωση" , ο κ.Γιώργος Τσιαμέττης, Λειτουργός Υπηρεσίας Ενέργειας ανέφερε ότι: "Είχαν ληφθεί 5350 αιτήσεις..." από τις 5000 που ήταν και το όριο.

"Κάθε αίτηση υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 1500ευρώ χορηγία. Οπότε με τον αριθμό των προ εγκρίσεων που έχουν δοθεί γύρω στις 3.500 από τις αιτήσεις που λήφθηκαν, υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός του σχεδίου θα εξαντληθεί".

Καθυστερήσεις στις χορηγίες

Οπως αναφέρει ο κ.Τσιαμέττης «Ο χρόνος που χρειάζεται για να καταβληθεί η χορηγία μετά την υποβολή των δικαιολογητικών είναι 3 μήνες. Αυτός ήταν ο χρόνος που είχε υπολογιστεί. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε πιο σύντομα, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια που έχει το Υπουργείο προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όσο καλύτερα μπορούμε»

«Έχουμε λάβει 2500 αιτήσεις από αιτητές που έχουν αγοράσει τις συσκευές και που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους, 2000 αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους είτε έχει καταβληθεί η χορηγία είτε είναι προς πληρωμή . Εκκρεμούν 500 αιτήσεις . Οι 200 είναι υπό αξιολόγηση . Πρέπει να πω ότι κάποιες φορές η καθυστέρηση οφείλεται στον αιτητή λόγω λανθασμένης υποβολής αίτησης ή στοιχείων που εκκρεμούν. Υπάρχουν γύρω στις 300 αιτήσεις που θα ξεκινήσει η αξιολόγηση τους το επόμενο διάστημα και είναι αιτήσεις του τελευταίου διμήνου»

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο οι χορηγίες κυμαίνονται από €300 έως €600 ευρώ αναλόγως συσκευής.

Σχέδιο χορηγιών για θερμομόνωση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Ο κ. Τσιαμέττης διευκρίνισε πως τα σχέδια του Υπουργείου προσέλκυσαν αρκετό κόσμο. Το 2021 όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι αιτήσεις για τα σχέδια έφτασαν τις 6.000. Ενώ το 2022 άγγιξαν τις 20.000 αιτήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο φόρτος εργασίας.

Τόνισε πως πλέον υπάρχουν σοβαροί λόγοι και κίνητρα ένας πολίτης να προβεί στην αξιοποίηση των σχεδιών όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ.Τσιαμέττης τόνισε πως είναι καλό οι πολίτες να μελετήσουν τα σχέδια και να τα εκμεταλλευτούν καθώς μπορεί να μην είναι διαθέσιμα ξανά μετά την λήξη τους.

Δείτε όλα όσα ανέφερε:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top