LIKE ONLINE

Σκύλος: Όταν επιτίθεται επειδή φοβάται – Ο ρόλος της ανασφάλειας

Σκύλος: Όταν επιτίθεται επειδή φοβάται – Ο ρόλος της ανασφάλειας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει φοβική επιθετική συμπεριφορά. Δείτε πώς θα τον βοηθήσετε να την ξεπεράσει

Αν ένας σκύλος είναι ανασφαλής, μπορεί να εκδηλώσει φοβική επιθετική συμπεριφορά.

«Ως επιθετική συμπεριφορά λογίζουμε τη φυσική άμυνα ενός σκύλου απέναντι σε μία απειλή.

Κάποιες φορές η απειλή είναι, όντως, υπαρκτή. Κάποιες άλλες ενδέχεται, ένας σκύλος να αντιλαμβάνεται ως απειλή κάποιο ερέθισμα, ή κατάσταση, λόγω της ανασφάλειας του. Σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως, μιλάμε για φοβική επιθετική συμπεριφορά.

Οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να κάνει έναν σκύλο να φοβηθεί για την ακεραιότητα του, ή την ασφάλειά του, είναι συνθήκη που «γεννά» τη φοβική επιθετικότητα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με εμπειρία σε σκύλους με επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές.

Η επιθετικότητα λόγω φόβου, στους σκύλους είναι, όπως μας λέει ο κ. Πιτσικάλης, μια μορφή αυτοάμυνας, και μπορεί να εμφανιστεί προς ανθρώπους, άλλα ζώα, ακόμη και σε αντικείμενα. Όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι απειλείται, χρησιμοποιεί τη «γλώσσα του σώματος» για να δείξει πως αισθάνεται άβολα, φόβο, ή απειλή. Πολλές φορές, μπορεί να προβεί σε μία «επίθεση» κατά του ερεθίσματος που θεωρεί πως απειλεί την ασφάλειά του.

«Πέρα από το γονιδιακό υπόβαθρο, την ανατροφή, την εκπαίδευση και το περιβάλλον όπου ζει ένας σκύλος, η ελλιπής κοινωνικοποίησή του στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο σε επιθετικές συμπεριφορές», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.

Εξηγεί πως, αν ο σκύλος μας εμφανίζει επιθετικές συμπεριφορές λόγω φόβου, η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η ακόλουθη: Ξεκινάμε με την αξιολόγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, περνάμε στο στάδιο της εκπαίδευσης του ζώου, και κυρίως στην αντιμετώπιση των ανασφαλειών του. Μέσα από την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση των φόβων, ή των φοβιών, του σκύλου μπορούμε να τον βοηθήσουμε να απευαισθητοποιηθεί σε ερεθίσματα που τον τρομάζουν και, ως εκ τούτου, να δουλέψουμε με τις επιθετικές τάσεις του. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ήδη καλά μαθημένες συμπεριφορές, ευχάριστες για αυτόν, με έντονους ενισχυτές, όπως είναι ένα αγαπημένο του παιχνίδι, ή αγαπημένες λιχουδιές, σε περιβάλλοντα με έντονη κίνηση/θορύβους, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το ζώο να εστιάζει σε εμάς, να μας εμπιστεύεται, και να εξοικειώνεται με συνθήκες στις οποίες ένιωθε άβολα.

Κλείνοντας, ο κ. Πιτσικάλης επισημαίνει ότι οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου λόγω ανασφαλειών/φόβων/φοβιών, τις περισσότερες φορές είναι δυνατόν να διορθωθούν, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες του ζώου θα εστιάσουν την προσοχή τους στην καθοδήγηση ενός επαγγελματία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top