ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα έτοιμα για τις Αρχιεπισκοπικές – Προεκλογικός 6 Ιεραρχών ακόμη και την ώρα της κάλπης

Όλα έτοιμα για τις Αρχιεπισκοπικές – Προεκλογικός 6 Ιεραρχών ακόμη και την ώρα της κάλπης

Όλα είναι έτοιμα ενόψει των αυριανών (18/12) Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, οι οποίες θα διενεργηθούν με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι Κύπριοι πολίτες και μόνο, θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, για να ψηφίσουν 1 από τους 6 υποψήφιους μνηστήρες του Αρχιεπισκοπικού Θώκου, από τους οποίους οι μισοί, 3 δηλαδή, θα αποτελέσουν το Τριπρόσωπο, από το οποίο η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον επόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πάντως, σε αντίθεση με τις πολιτικές εκλογές, ο… ιερός προεκλογικός αγώνας θα συνεχίζεται ακόμη και την ώρα της κάλπης, αφού δεν τέθηκε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για λήξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, σε μία προσπάθεια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις αυριανές εκλογές, αποστέλλουν μηνύματα sms καλώντας τους να τους στηρίξουν, ενώ ενημερώνουν τόσο για τις ώρες που θα είναι ανοικτές οι κάλπες όσο και για το που μπορούν να ψηφίσουν.

Κι επειδή, το που ψηφίζει κανείς είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Εκλογές και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουν που ψηφίζουν.

Για υποβοήθηση των πολιτών, το Γραφείο του Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, μέσω της οποίας όσοι επιθυμούν μπορούν εύκολα και απλά να μάθουν που ψηφίζουν.

Μάθε που ψηφίζεις ΕΔΩ.

Οι υποψήφιοι και πως θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Υπενθυμίζεται πως, οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο, είναι 6 και συγκεκριμένα οι -με τη σειρά που είναι στο ψηφοδέλτιο:
Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Σημειώνεται, επίσης, πως μετά την ολοκλήρωση της αυριανής διαδικασίας και για διάστημα 3 ημερών, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη, οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει ένσταση. Η οποιαδήποτε ένσταση ή και ενστάσεις, θα παραδοθούν από τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών στον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Μετά την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος για ενστάσεις, η Ιεράς Σύνοδος θα πρέπει εντός 5 ημερών να συνεδριάσει για να τις εξετάσεις και ακολούθως να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να προχωρήσει στον καταρτισμό του Τριπροσώπου.

Αφότου καταρτιστεί το Τριπρόσωπο, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Της εκλογικής διαδικασίας ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.

Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων. Θα πρέπει, δηλαδή, να λάβει τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς.

Αν στην Α' ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, θα ακολουθήσει και Β ψηφοφορία. Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α' ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β' Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει ισοψηφία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, κάτι που θεωρείτε ως ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης. Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει σε χρόνο που θα επιλέξει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος θα αποφασίσει και ποιους επίσημους θα προσκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση, η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει εντός 15 ημερών από την εκλογή του.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top