ΥΓΕΙΑ

Καταγράφονται ελλείψεις στο αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη - Στα ύψη η ζήτηση σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Καταγράφονται ελλείψεις στο αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη - Στα ύψη η ζήτηση σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική καταγράφουν ελλείψεις στο βασικό αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη και άλλα φάρμακα, καθώς οι αυξανόμενες ασθένειες, ιδίως μεταξύ των παιδιών, έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για τα φάρμακα αυτά στα ύψη.

Τα νοσοκομεία σε πολλές χώρες έχουν δεχθεί πιέσεις από έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης αυτής που έχει ονομαστεί τριπλή, δηλαδή του COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που προκαλεί βρογχιολίτιδα.

Η αύξηση της παραγωγής αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί δύσκολη για τους κατασκευαστές φαρμάκων, ιδιαίτερα για τα φθηνά γενόσημα φάρμακα που προσφέρουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Η αμοξυκιλλίνη είναι μέλος της οικογένειας των αντιβιοτικών πενικιλλινών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς βακτηριακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του θώρακα και των αυτιών, συχνά σε παιδιά.

Στη Γαλλία, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων προειδοποίησε επίσης τον περασμένο μήνα για πιθανές ελλείψεις.

Η Γερμανία, επίσης, έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις μιας σειράς φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της αμοξυκιλλίνης και άλλων αντιβιοτικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε «πρωτόκολλα σοβαρής έλλειψης» για τρία αντιβιοτικά με βάση την πενικιλίνη.

Η κίνηση ήρθε μετά τον θάνατο τουλάχιστον 19 παιδιών από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (στρεπτόκοκκος Α), εν μέσω αναφορών ότι γιατροί και γονείς αγωνίζονται να βρουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της ασθένειας.

Εκτός Ευρώπης, η αμοξυκιλλίνη βρίσκεται στη βάση δεδομένων ελλείψεων φαρμάκων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο.

Η FDA είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επί του παρόντος συνεργάζεται με τους εγκεκριμένους κατασκευαστές και άλλους στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο έφερε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη περίοδο γρίπης καθώς και άνοδο σε άλλους ιούς όπως ο RSV. Η αύξηση έρχεται μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία μέτρα για τον COVID, όπως η καραντίνα, η απομόνωση και η χρήση μάσκας μείωσαν σημαντικά το ποσοστό τέτοιων ασθενειών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που είχαν περικόψει την παραγωγή λόγω της προηγούμενης πτώσης της ζήτησης, τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες παραγγελίες.

Η Sandoz, το τμήμα γενόσημων φαρμάκων του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι ελλείψεις αποθεμάτων στους ανταγωνιστές μας συμβάλλουν επίσης στις απροσδόκητα υψηλές πωλήσεις των φαρμάκων μας και ως εκ τούτου σε πρόσθετες δυσκολίες εφοδιασμού».

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μόνο περίπου 10 εταιρείες, οι περισσότερες από αυτές στην Ασία, εξακολουθούν να παράγουν τα ενεργά συστατικά για την αμοξυκιλλίνη.

Βραχυπρόθεσμα, οι εθνικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς να αντικαθιστούν τα φάρμακα σε έλλειψη με άλλα φάρμακα όποτε είναι δυνατόν, καθώς και να περιορίσουν τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής GSK, έχουν επίσης αυξήσει την ταχύτητα παραγωγής.

Η Sandoz είπε ότι έχει προσλάβει περισσότερο προσωπικό και έχει επενδύσει στην αύξηση της παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Kundl στην Αυστρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top