ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο

Καρκίνος: Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο

Ένα πλατό από αλλαντικά συνοδευόμενο από λίγα ποτήρια κρασί θεωρείται για μερικούς ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν ένα Σαββατόβραδο. Για άλλους, μια πίτσα χωρίς μπέικον δεν είναι πίτσα. Όσο όμως κι αν μας ευχαριστούν αυτά τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιοριστεί, για την πρόληψη του καρκίνου.

Ειδικότερα, οι χημικές ουσίες που προστίθενται συνήθως στα αλλαντικά ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ διαπίστωσαν ότι όσα πειραματόζωα είχαν τραφεί με επεξεργασμένο χοιρινό κρέας που περιείχε νιτρώδη, ανέπτυξαν 75 % περισσότερους όγκους από εκείνα που έτρωγαν κρέας χωρίς τις χημικές ουσίες.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που διαπιστώνεται αυτή η συσχέτιση, καθώς τα συνολικά στοιχεία έχουν αποδείξει ότι το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο. Τα νιτρώδη έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ο καθηγητής Chris Elliott OBE, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «καθιστούν ακόμη πιο σαφή τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με νιτρώδη».

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρασκευή των επεξεργασμένων κρεάτων, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, απομακρύνοντας βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η λιστερίωση και η αλλαντίαση.

Εκτός αυτού, όμως, προσδίδουν μια δελεαστική πικάντικη γεύση και παράλληλα τη ροζ χαρακτηριστική απόχρωση σε προϊόντα αλλαντικών.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια επεξεργασμένο κρέας που περιείχε νιτρώδη, που αποτελούσε το 15% της διατροφής τους. Μια άλλη ομάδα ποντικιών, η ομάδα ελέγχου, τράφηκε με την ίδια ποσότητα κρέατος, που όμως δεν περιείχε τις χημικές αυτές ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, όσα πειραματόζωα τράφηκαν με κρέας χωρίς νιτρώδη δεν είδαν καμία αύξηση στους όγκους τους. Αντίθετα, εκείνα που κατανάλωναν το κρέας με τα νιτρώδη ανέπτυξαν 75% περισσότερους όγκους.

Αντίστοιχα, τα ποντίκια της τελευταίας ομάδας ανέπτυξαν 82% περισσότερους όγκους στο έντερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια διατροφή που αποτελείται κατά 15% από επεξεργασμένο κρέας που περιέχει νιτρώδη θεωρείται υψηλή πρόσληψη.

Αλλά υποστήριξαν ότι ακόμη και η κατανάλωση του τροφίμου σε μικρότερες ποσότητες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης καθιστούν ακόμη πιο σαφή τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία. Η καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών που περιέχουν νιτρώδη δημιουργεί έναν ρεαλιστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο καθηγητής Chris Elliott OBE.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top