ΔΙΕΘΝΗ

HΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς πρόεδρο - Ο Μακάρθι έχασε και την 11η ψηφοφορία

HΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς πρόεδρο - Ο Μακάρθι έχασε και την 11η ψηφοφορία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες Πέμπτη χωρίς να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο του σώματος, παραλυμένη εξαιτίας της διχόνοιας των Ρεπουμπλικάνων.

Το φαβορί, ο Κέβιν Μακάρθι, δεν μπόρεσε να αναλάβει το αξίωμα έπειτα από την τρίτη συναπτή ημέρα διαβουλεύσεων και συνολικά 11 ψηφοφορίες, χωρίς αποτέλεσμα. Οι εργασίες του σώματος επαναλαμβάνονται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Καλιφορνέζος πολιτικός έτεινε το χέρι στους περίπου είκοσι τραμπικούς βουλευτές της παράταξής του, προσφέροντάς τους ευρείες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις σε αίθουσες και διαδρόμους, όμως οι προσπάθειες του βρήκαν... τοίχο.

Η ομάδα αυτή, που δεν του έχει καμιά εμπιστοσύνη, αρνούμενη να τηρήσει την κομματική γραμμή, άφησε για μια ημέρα ακόμη το σώμα χωρίς πρόεδρο, σενάριο άνευ προηγουμένου εδώ και 160 χρόνια.


Το αδιέξοδο έχει πολύ χειροπιαστές επιπτώσεις: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν και άρα να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

«Ελαττωματικό σύστημα»

Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του Grand Old Party, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — καθώς χωρίς αυτούς ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το ελαττωματικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της Μοντάνας Ματ Ρόζεντεϊλ στο ημικύκλιο.

Ο κ. Μακάρθι έχει ήδη δεχθεί ένα από τα βασικά αιτήματα των «ανταρτών», που ήταν να γίνει ευκολότερη η απομάκρυνση του «speaker», του προέδρου της Βουλής, από το αξίωμα. Αλλά η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να έχει αποκρυσταλλωθεί.

Θα αποδειχθεί «λιγότερο σοβαρή» η κρίση από ό,τι το 1856;

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top