ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα πλήθος γαλαζοαίματων - Το πρόγραμμα της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Στην Αθήνα πλήθος γαλαζοαίματων - Το πρόγραμμα της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Προ ολίγων ημερών, ο πρίγκιπας Χάρι συμμετείχε σε ένα τηλεοπτικό σκετς, στο οποίο καυτηρίαζε τη μοναρχία και το πρωτόκολλο της. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Guardian, κανείς δεν γελάει στην Ελλάδα, «όπου χτυπάει η καρδιά της μοναρχίας για το επόμενο 24ωρο».

Το δημοσίευμα είναι ακριβές, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αθήνα βρίσκονται πέντε βασιλιάδες, δυο διάδοχοι και δεκάδες άλλοι «γαλαζοαίματοι». Έφτασαν στην Αθήνα με 14 ιδιωτικές πτήσεις. Θα βρίσκονται μεταξύ των 180 που θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Από τους 180, οι 130 έφτασαν από το εξωτερικό.
 
Οι περισσότεροι εξ’ αυτών δείπνησαν με την οικογένεια Γλύξμπουργκ στην αίθουσα Tudor Hall του ξενοδοχείου King George. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν μια φορτισμένη συναισθηματικά βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παρεβρισκόμενοι αντάλλασσαν ιστορίες για τον εκλιπόντα, ακόμα και φωτογραφίες. Η ώρα παραμονής ήταν προκαθορισμένη, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να ξεκουραστεί πριν από τη δύσκολη ημέρα.
 
Χθες, άλλωστε, οι στενοί συγγενείς του εκλιπόντος πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας κάνοντας πρόβες για την κηδεία.
 
Εξάλλου, από τις 5:00’ τα ξημερώματα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη. Μεταφέρθηκε από το Α’ νεκροταφείο. Μέχρι τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Ο γιοί του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος, μαζί με τα παιδιά του πρώτου, είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φέρετρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως την Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 12:00’ θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται έξι συν έξι Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

m-bretagne-01
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια φθάνουν στη «Μεγάλη Βρεταννία»
m-bretagne-02
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια φθάνουν στη «Μεγάλη Βρεταννία»

Μονάχα οι 187 καλεσμένοι μπορούν να εισέλθουν στη Μητρόπολη, έχοντας αυστηρά την ονομαστική τους πρόσκληση. Εξωτερικά, μάλιστα, του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Η τελετή θα διαρκέσει μία ώρα ακριβως. Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος, Παύλος. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, θα βρίσκεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Η σύζυγος του Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα. Δίπλα τους, οι αδελφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, θα βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην τρίτη σειρά, διάδοχοι θρόνων.

 
sweden-royals-1
Ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος και η βασίλισσα Σίλβια

Στις 13:00 η πομπή θα αναχωρήσει για το Τατόι, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή. Δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι από τους προσκεκλημένους θα μεταβούν μαζί με την οικογένεια στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Όπως και να έχει, όσοι θα πάνε θα μετακινηθούν με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Η πομπή θα ακολουθήσει τη διαδροιμή από την οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Μιχαλακοπούλου, στην Κατεχάκη, στην Περιφερειακή Υμηττού, στην Αττική Οδό, στην Αθηνών-Λαμίας και από εκεί στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το Τατόι. Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί δίπλα στα μνήματα των γονέων του με πολιτική ενδυμασία και όχι με την στρατιωτική.

5779792
Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα
5779798__1_
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον συνομιλεί με την σύζυγό του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν

Χθες ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες στο Τατόι. Αργά το απόγευμα αποχώρησαν από τα βασιλικά κτήματα και τα τελευταία συνεργεία που πραγματοποιούσαν εργασίες στην περιοχή.
 
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ταφής, θα ακολουθήσει γεύμα για όλους τους καλεσμένους στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί όπου έχουν στηθεί μέχρι και μηχανήματα ελέγχου, για την ασφάλεια των επισήμων.

Όπως είναι φυσικό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Συγκεκριμένα, από τις 06:00’ έως τις 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Μητροπόλεως, στην Αιόλου και στην Ερμού. Αστυνομικές δυναμεις θα βρίσκονται παντού, το ίδιο και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Ενδεικτικό είναι ότι εκδόθηκε χθες Κυριακή NOTAM, η οποία προβλέπει, για συγκεκριμένες ώρες, το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κέντρου των Αθηνών και της Βόρειας Αττικής, για την κηδεία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της τάξης» γι’ αυτό «το σημαντικό γεγονός», προσθέτοντας πως «σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει όλοι μας να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας».

IMG_8464
Φίλιππος και Νικολάος Γλύξμπουργκ

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
 
Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας. Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top