Μαυροβούνιο: Στις 19 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές

Μαυροβούνιο: Στις 19 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές

Στις 19 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Ντούροβιτς.

Οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα της Αδριατικής, αφότου ο πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μίοντραγκ Λέκιτς μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς τον Αύγουστο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αμπάζοβιτς είχε ανέλθει στην εξουσία μόλις 4 μήνες νωρίτερα και έγινε ο πλέον βραχύβιος στην ιστορία της χώρας.

Τα κεντρώα κόμματα συμφώνησαν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον μετριοπαθή πρώην υπουργό Εξωτερικών Λέκιτς, αλλά ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει αυτήν την επιλογή και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εδώ και τρεις δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής στο Μαυροβούνιο, μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σοβούν όμως πολιτικές εντάσεις, μεταξύ αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και εκείνων που δηλώνουν Σέρβοι, εκφράζοντας δυσφορία για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη συνομοσπονδία με τη Σερβία.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν επιθέσεις στην όγδοη μέρα της σύγκρουσής τους, με το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής να μην έχει απομακρυνθεί.Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Γενεύη με τους ομολόγους του, της Βρετανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας και την κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τις συζητήσεις να συνεχίζονται και ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Η Τεχεράνη ζητά να σταματήσει πρώτα η επιθετικότητα του Ισραήλ.Ο Τραμπ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «είναι δύσκολο να πούμε στο Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις ενώ κερδίζει». Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE