ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση»

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση»

Χαιρετισμό σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος», στην παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ομιλητές, απηύθυνε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, «είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση, που θα καθορίσει κατά πόσο η χώρα μας θα αναδειχθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως πρότυπο εξωστρέφειας, ανάπτυξης και συνεργασίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα η ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ως αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η περιοχή μας δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης για διασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, δημιουργώντας τον «διάδρομο φ/α της Ανατολικής Μεσογείου», με την πολιτική στήριξη, την τεχνική και οικονομική εμπλοκή της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία στρέφεται ενάντια στην Ευρώπη μέσα από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις και αποσταθεροποιητικές κινήσεις στο Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «η Τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια». Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε με έμφαση ο κ. Χριστοδουλίδης την ανάγκη «την επομένη των προεδρικών εκλογών η ανάληψη μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας για συλλογική, ευρωπαϊκή αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας σε συνδυασμό με την επίλυση του Κυπριακού για όφελος όλων των εμπλεκόμενων».

Τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι προς την επίτευξη αυτού του στόχου «έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχετικό έγγραφο πολιτικής, με κομβικό σημείο την πρόταση για διορισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάβει τα ηνία προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη, εκείνα τα ελκυστικά κίνητρα για την Τουρκία για να μπορέσει να μας οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο θετικά μηνύματα, και θεμελιώνοντας ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το διεθνές πλαίσιο δηλαδή που καλούμαστε να κινηθούμε σήμερα».

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, εκτός από τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ομιλητές ήταν ο Βασίλειος Σκουρής καθηγητής και τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Χαράλαμπος Παμπούκης καθηγητής και τέως Υπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Jacques Attali, συγγραφέας και οικονομολόγος.

Την εκδήλωση προλόγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Ξενής Ξενοφώντος.

Δείτε βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top