ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεκτείνεται σε όλες τις επαρχίες το ολοήμερο Γυμνάσιο - Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού

Επεκτείνεται σε όλες τις επαρχίες το ολοήμερο Γυμνάσιο - Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας για την παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (de minimis).

Το νέο Σχέδιο χορηγιών προνοεί προϋπολογισμό για το έτος 2023 17.7 εκ. Ευρώ. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για το 2022 ήταν 15.8 εκ. Ευρώ και επομένως για φέτος παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης 12% συνεχίζοντας την αυξητική τάση (2021:12.7 εκ., 2022: 15.8 εκ., 2023: 17.7εκ.).

Το 2022 επιδοτήθηκαν συνολικά 163 φορείς για 288 προγράμματα. Από τα προγράμματα, πέραν των 120 αφορούν κέντρα απασχόλησης παιδιών, βρεφοκομικούς σταθμούς και άλλες δομές προστασίας ή και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Επίσης, εγκρίθηκε το «Σχέδιο Επιχορήγησης Συνδεσιμότητας», βασικός στόχος του οποίου είναι η αύξηση της ζήτησης για υπέρ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της αγοράς για επενδύσεις σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων. Το Σχέδιο παρέχει επιχορήγηση για την κάλυψη μέρους του κόστους εγκατάστασης (set-up cost) και μέρος του μηνιαίου κόστους συνδρομής για τους πρώτους 12 μήνες σύνδεσης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 200 Mbps υπό συνθήκες αιχμής. Η συνολική αξία της επιχορήγησης ανέρχεται στο σταθερό ποσό των €120 ανά σύνδεση για ένα (1) έτος.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι του Σχεδίου θα είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία εγκαθιστούν σύνδεση για πρώτη φορά ή επιθυμούν να αναβαθμίσουν την υφιστάμενη σύνδεσή τους η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 Mbps, σε σύνδεση με υπηρεσίες τουλάχιστον 200Mbps, ανεξάρτητα τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του Σχεδίου είναι τα νοικοκυριά που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου, προέρχεται από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €10εκ. και σε περίπτωση που απαιτηθεί, από πρόσθετους πόρους ύψους €2 εκ. Το Σχέδιο θα έχει ισχύ συνολικά μέχρι και το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2025, βάσει των καθορισμένων στόχων/δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», ενώ ο προϋπολογισμός του θα διατεθεί μέσω δύο διαδοχικών προσκλήσεων.

Σε συνέχεια προηγούμενης Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 12/10/2022 και λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή λειτουργία και τα θετικά αποτελέσματα του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και την έναρξη φέτος λειτουργίας Ολοήμερου Σχολείου και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση της πιλοτικής λειτουργίας Ολοήμερου Γυμνασίου σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου, στο πρότυπο που αναπτύχθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Το επόμενο σχολικό έτος, 2023-2024, προγραμματίζεται η λειτουργία ενός Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης με την παράλληλη λειτουργία δύο κατευθύνσεων -Κατεύθυνση «STEAM» και Κατεύθυνση «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» - σε ένα Γυμνάσιο σε κάθε Επαρχία. Στην Επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσει στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, στην Αμμόχωστο στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου και στην Πάφο στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο.

Η λειτουργία Ολοήμερου Γυμνασίου είναι συμπληρωματική της λειτουργίας του τακτικού γυμνασίου στη βάση του αναλυτικού προγράμματος και δεν αποτελεί επέκταση των πρωινών μαθημάτων. Στον απογευματινό χρόνο δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με έμφαση στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό, αλλά και το πρόγραμμα επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, γνωστό ως S.T.E.A.M. Στις δυο κατευθύνσεις που συνθέτουν το Ολοήμερο Γυμνάσιο και καλλιεργούνται παράλληλα, υιοθετείται και εφαρμόζεται παιδαγωγική προσέγγιση και σχεδιασμός στη βάση του μοντέλου της Μάθησης Μέσω Έργου (αυτό που αγγλιστί αναφέρεται ως Project based learning) και καλλιεργούνται οι κομβικές δεξιότητες του 21ου αιώνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top