ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είχες ατύχημα ή έπαθε σοβαρή ζημιά το όχημά σου; Θα πρέπει να το δηλώσεις – Ετοιμάστηκε Κανονισμός – Πού αποσκοπεί

Είχες ατύχημα ή έπαθε σοβαρή ζημιά το όχημά σου; Θα πρέπει να το δηλώσεις – Ετοιμάστηκε Κανονισμός – Πού αποσκοπεί

Νέο κανονισμό για οχήματα που υπόκεινται σε ζημιές από σύγκρουση, πλημύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά ή οποιοδήποτε άλλο συμβάν, έτσι ώστε να υπάρχει ιστορικό της κατάστασής τους, ετοίμασε και προώθησε στη Βουλή, αφότου εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για δημιουργία νομοθετικής υποχρέωσης, για ενημέρωση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων, ώστε σε περιπτώσεις που ένα όχημα έχει εμπλακεί σε τροχαία σύγκρουση ή άλλο συμβάν, όπως π.χ. να είχε υποστεί ζημιά από φωτιά, το όχημα να ελέγχεται ότι έχει επιδιορθωθεί σωστά και είναι τεχνικά κατάλληλο και ότι το συμβάν αυτό θα είναι πλέον καταγεγραμμένο στο πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος, για γνώση από ενδεχόμενο μελλοντικό αγοραστή του.

Με τη ρύθμιση αυτή, προστίθεται, ικανοποιείται και ένα πάγιο αίτημα που έχουν τόσο εισαγωγείς καινούργιων, όσο και εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς και απλοί πολίτες που αγοράζουν οχήματα, χωρίς να γνωρίζουν την προηγούμενη κατάστασή τους.

Για το σκοπό αυτό, αναφέρεται περαιτέρω στην εισηγητική έκθεση, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ετοιμάσει Προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικοί) (Αρ.5) Κανονισμοί του 2022».

Τι προνοεί ο νέος Κανονισμός

Με την εν λόγω τροποποίηση, σημειώνεται στην έκθεση, προστίθεται νέος Κανονισμός, έτσι ώστε:

1/ Σε περίπτωση που όχημα εμπλακεί σε σύγκρουση ή υποστεί ζημιές από πλημύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά ή οποιοδήποτε άλλο συμβάν, ο ασφαλιστής που εξέδωσε το ισχύον ασφαλιστήριο για το όχημα ή ανάλογα με την περίπτωση ο ασφαλιστής που φέρει την ευθύνη αποζημίωσής του ή ανάλογα με την περίπτωση το Ταμείο Ασφαλιστών Κύπρου ή το συνεργείο που το επιδιόρθωσε ή ο Εκτιμητής των ζημιών του, ενημερώνει τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων, με τον τρόπο που καθορίζεται από αυτόν.

2/ Ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων, ετοιμάζει και διατηρεί διαδικτυακό αυτοματοποιημένο σύστημα, στο οποίο τα πρόσωπα που αναφέρονται πιο πάνω, μετά από εγγραφή, μπορούν να έχουν πρόσβαση για να καταχωρούν στοιχεία της σύγκρουσης ή του συμβάντος, όπως ήθελε να τα καθορίσει ο Έφορος.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες των Κανονισμών, στο σύστημα θα καταχωρούνται, μεταξύ άλλων, η ημερομηνία, η ώρα, η τοποθεσία του συμβάντος, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, τα στοιχεία του οδηγού και της ασφαλιστικής κάλυψης, όπως επίσης και φωτογραφικό υλικό από το χώρο του συμβάντος ή των ζημιών του οχήματος, ή/και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες καθορίσει ο Έφορος.

3/ Ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων, ακυρώνει το πιστοποιητικό επιθεώρησης του οχήματος με την καταχώρηση των προαναφερθέντων στοιχείων και για να επιτρέψει την επανακυκλοφορία του, παραπέμπει το όχημα για τη διενέργεια των κατά την κρίση του απαραίτητων ελέγχων, για να διαπιστωθεί ότι αυτό έχει επιδιορθωθεί ορθά και είναι κατάλληλο για οδική χρήση, καταγράφει δε το γεγονός στο πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος.

4/ Ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων δύναται, με Γνωστοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίσει κατηγορίες σε σχέση με ζημιές που υπέστη το όχημα.

Σημειώνεται πως, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Ιανουαρίου και παραπέμφθηκε για εξέταση και συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματαΖημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top