Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπουργείο Ενέργειας: «Κανένα αδιέξοδο στην ενεργειακή μας πολιτική»

Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπουργείο Ενέργειας: «Κανένα αδιέξοδο στην ενεργειακή μας πολιτική»

Kανένα αδιέξοδο δεν προκύπτει από την ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), αναφέρει σε απάντηση του σε χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ το Υπουργείο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αδιέξοδα κρύβονται στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στον λαϊκισμό που επιλέγει το ΑΚΕΛ.

«Η δική μας απάντησή στον μηδενισμό που προάγει το ΑΚΕΛ είναι το έργο που έχουμε επιτελέσει και το οποίο με τη συνέχιση μίας αξιόπιστης ηγεσίας θέτει γερές βάσεις για την ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια και οικονομική βιωσιμότητα», αναφέρεται.

Προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ για άλλη μία φορά επιχειρεί να μηδενίσει την πολιτική και το έργο της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και δη στις ΑΠΕ, επαναλαμβάνει ότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Κύπρου τα τελευταία χρόνια, κάτι για το οποίο μιλούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα έχει επιφέρει η μακροπρόθεσμη Στρατηγική της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι κατά την περίοδο 2013 – 2022 δόθηκαν χορηγίες μισού σχεδόν δισεκατομμυρίου ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ενώ για την περίοδο 2021-2022 το ποσό υπερβαίνει τα €200 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό την περίοδο 2005 – 2012 ήταν μόλις €88 εκατ.

Προσθέτει ότι ως αποτέλεσμα των οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν, των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν και των υποδομών που προωθήθηκαν, οι ευρωπαϊκοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και υπερκαλυφθεί. Το 2020, αναφέρεται, η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%.

Αναφέρεται ακόμα ότι το Υπουργείο αύξησε κατά 30 χιλιάδες τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών που δικαιούνται αυξημένη χορηγία από τα σχέδιά του, ανεβάζοντάς τον στις 80 χιλιάδες.

«Σχεδόν τριπλάσιος αριθμός ευάλωτων νοικοκυριών έχει αιτηθεί το 2022 για χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο γεγονός που οφείλεται και στα αυξημένα κίνητρα που αγγίζουν το 100% σχεδόν της επένδυσης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι με τα κίνητρα που δόθηκαν από το ΥΕΕΒ από το 2013 μέχρι το 2022, και παρά τις αντικειμενικής δυσκολίες που η Κύπρος παρουσιάζει για γρήγορη ανάπτυξη ΑΠΕ αυξήθηκε στο 15% το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021, σε σύγκριση με 11,31% το 2019 και 8,3% το 2013 και περίπου στο 16% το 2022.

Επίσης, αναφέρεται, αυξήθηκε στο 18,22% το ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με 12,53% το 2019 και 7,91% το 2013 και κατά 1700% την ισχύ των φωτοβολταϊκών μεταξύ 2013-2022.

Επιπλέον αυξήθηκε στα 600 MW η εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ μέχρι 12/2022 τριπλασιάζοντάς την σε σχέση με το 2013. Στο μεταξύ, αναφέρεται, άλλα 70 εμπορικά έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 115 MW είναι υπό υλοποίηση.

«Όσον αφορά στα θέματα των ανατιμήσεων που επικαλείται το ΑΚΕΛ επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας δεν είναι τοπικό αλλά διεθνές φαινόμενο που οφείλεται στην εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία και τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου», αναφέρει το Υπουργείο.

Ωστόσο, συμπληρώνει, η Κύπρος με τις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση εφάρμοσε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα τα €400 εκατ., εξαιρουμένων των χορηγιών που δόθηκαν μέσω σχεδίων, τα οποία έχουν περιορίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Αναφορικά με την ευθύνη που αποδίδει το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση με αφορμή «την εντελώς αχρείαστη επιστολή των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού μέσω της οποίας καλούμασταν να σταματήσουμε το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες», το ΥΕΕΒ δεν διαπιστώνει κανένα ενεργειακό αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση που έχουμε μεταφέρει και στους Διαχειριστές ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, τόσο προσωρινές όσο και μόνιμες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ το Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος. Θέση με την οποία έχουν συμφωνήσει οι διαχειριστές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους», αναφέρεται.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Σημειώνει ότι το 40% σχεδόν του προϋπολογισμού του Σχεδίου «Κύπρος-Το Αύριο», αφορά στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προωθεί την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου για €100 εκατ., τη χρηματοδότηση των έξυπνων μετρητών για €100 εκατ. και την προώθηση των μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας €80 εκατ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top