ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μαυρογιάννης: «Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων» - Οι προτάσεις του

Α. Μαυρογιάννης: «Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων» - Οι προτάσεις του

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα», πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εκλογικού Επιτελείου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνο Αγιομαμίτη, με τους οποίους είχε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δράση της Ομοσπονδίας και των οργανώσεων που εκπροσωπεί και να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις τους, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζωών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν η ανάγκη για ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων και τον περί σκύλων νόμο, το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους χώρους σίτισης αδέσποτων ζώων, αλλά και η εφαρμογή σχεδίου για τη μαζική στείρωση αδέσποτων. Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας των ζώων, όπως επίσης και η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και αντίληψης προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η εισήγηση της Ομοσπονδίας για δημιουργία Φορέα Ελέγχου και Προστασίας Ζώων, μίας ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα συγκεντρώνει υπό την εποπτεία της ζητήματα που αφορούν κυρίως τα κατοικίδια και τα ζώα συντροφιάς. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος τόνισε πως είναι ανοικτός για όποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και εξασφάλιση της ευημερίας όλων των ζώων.

Στην Κύπρο το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, όπως επίσης και η διασφάλιση εντατικότερου ελέγχου.

Το κράτος έχει την ευθύνη για την προστασία και ευημερία των ζώων και ως εκ τούτου στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας έχουμε συμπεριλάβει τις εξής προτάσεις:
• Ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, εκεί και όπου χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες, διεθνείς πρακτικές.
• Δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, η επίβλεψη ζωολογικών κήπων και καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων και η στήριξη των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
• Στήριξη των τοπικών Αρχών στο έργο τους για αυστηρή εφαρμογή του περί Ευημερίας των Ζώων και του περί Σκύλων Νόμου.
• Εφαρμογή σχεδίου για στείρωση όλων των αδέσποτων γάτων και σκύλων σε χρονοδιάγραμμα 5 χρόνων.
• Ενίσχυση της Αστυνομίας Ζώων και επαρκή στελέχωσή της από άτομα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία.
• Καλλιέργεια κουλτούρας φιλοζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων, με άμεση εμπλοκή των τοπικών αρχών και των σχολικών μονάδων.
• Ενίσχυση των δομών προστασίας της άγριας πανίδας του τόπου, με την δημιουργία συνεργειών μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των πληθυσμών τους.
• Εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης για προστασία των μεταναστευτικών πουλιών.
• Δημιουργία νομικού πλαισίου που να απαιτεί την καταγραφή και αδειοδότηση ξενικών ειδών πανίδας από ιδιώτες, τόσο για προστασία του εθνικού οικοσυστήματος όσο και του κοινού από πιθανή δραπέτευσή τους.
• Ενίσχυση της Υπηρεσίας Θήρας για πάταξη της λαθροθηρίας
• Επανασύσταση ουλαμού πάταξης της Λαθροθηρίας.
• Μετατροπή σε κακούργημα την κακοποίηση ή θανάτωση ζώου.
• Παροχή υπηρεσιών και υποδομών που θα βοηθούν την δράση ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα δρουν ως σημεία ενημέρωσης για την ευημερία των ζώων.
• Διασφάλιση της σίτισης αδέσποτων ζώων με την παροχή τροφών σε εθελοντές και την εμπλοκή των τοπικών αρχών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top