ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες για απροειδοποίητη αποκοπή επιδομάτων σε μονογονιούς: «Είναι απαράδεκτο το Υφυπουργείο να ακολουθεί αυτή την τακτική»

Καταγγελίες για απροειδοποίητη αποκοπή επιδομάτων σε μονογονιούς: «Είναι απαράδεκτο το Υφυπουργείο να ακολουθεί αυτή την τακτική»

Αρκετές είναι οι καταγγελίες μέσω των Συνδέσμων από μονογονιούς για αποκοπή του επιδόματος χωρίς ενημέρωση.

Αποκοπές για τον Ιανουάριο του επιδόματος μονογονιών, αντιλήφθηκαν γονείς καθώς δεν έλαβαν το καθιερωμένο επίδομα στο λογαριασμό τους. Όπως αναφέρουν προσπαθούν να επικοινωνήσουν στη Υπηρεσία επιδομάτων του Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας - Κυπριακή Δημοκρατίας ωστόσο , οι κλήσεις τους μένουν αναπάντητες.

To ΤhemaOnline επικοινώνησε με την κ.Αργεντούλα Ιωάννου, πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων η οποία ανέφερε « Έχουμε εκφράσει κατ'επανάληψη την έντονη διαμαρτυρία μας στην Υφυπουργό Πρόνοιας κ.Ανθούση ότι είναι απαράδεκτο να αποκόπτονται επιδόματα απροειδοποίητα για να γίνει έρευνα επί των εισοδημάτων του μονογονιού , έρευνα η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες και ο δικαιούχος του επιδόματος να μένει το απόλυτο κενό για ποιο λόγο κόπηκε το επίδομα του. Τα επιδόματα είναι ποσά τα οποία είναι απόλυτα αναγκαία για την διαβίωση της μονογονεϊκής οικογένειας , και θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την πρακτική. Επιπρόσθετα θεωρούμε απαράδεκτο το ότι λόγω υποστελέγχωσης της Υπηρεσίας Επιδομάτων δεν απαντά κανένας το τηλέφωνο για να ενημερώσει το μονογονιό για τους λόγους της αποκοπής ή να ζητηθούν οποιαδήποτε επιπρόσθετα στοιχεία χρειάζονται». 

«Παρόλο που αυτό το θέμα έχει ζητηθεί επανειλημμένα στην επιτροπή ανθρωπινών δικαιωμάτων της βουλής εν τουτοις το Υφυπουργείο εξακολουθεί να ακολουθεί αυτή την τακτική», τόνισε η κ.Ιωάννου.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου στην συνέχεια σχολίασε: «Σημειώνουμε με λύπη μας ότι πάρα τα επανειλημμένα διαβήματα και υπομνήματα μας , καμία αλλαγή δεν έχει γίνει στον νόμο έτσι ώστε να περιλαμβάνονταν στο επίδομα μονογονιού, οι μονογονιοί οι οποίοι το έχουν απόλυτη ανάγκη αλλά και να στηρίζονται τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των μονογονιών με τρόπο ουσιαστικό από το κράτος. Εκφράζουμε την λύπη μας ότι ακόμα και η συμβίωση, ως λόγος αποκοπής του επιδόματος δεν έχει απαλειφθεί από τη νομοθεσία λόγω άρνησης της κυβέρνησης».

Τόνισε πως υπάρχουν οικογένειες που δεν καλύπτονται ούτε από το Ε.Ε.Ε αναφέροντας: «Επίσης να σημειώσουμε ότι ακόμα και μέσα από το ΕΕΕ, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις μονογονιών που καλύπτονται από το ΕΕΕ, ενώ όσες εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία τους αποκόπτεται και το επίδομα μονογονιού και διατροφή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μέσα από το ΕΕΕ καμία ουσιαστική στήριξη »

Εν συνεχεία η κ.Αργεντούλα υπογράμμισε το γεγονός ότι η λίστα δικαιούχων όχι συρρικνωθεί : «Παρατηρήσαμε επίσης από πρόσφατα στοιχεία του Υφυπουργείου Πρόνοιας ότι ακόμη και ο αριθμός των δικαιούχων μονογονικού επιδόματος με τις διάφορες τακτικές εκκαθάρισης των δικαιούχων έχει συρρικνωθεί κατά 1000 περίπου δικαιούχους. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της παρούσας κυβέρνησης πολλοί μονογονιοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αφού το κοινωνικό κράτος έχει ισοπεδωθεί».

Οσον αφορά το Χριστουγεννιάτικο έκτακτο επίδομα διευκρίνησε ότι «Παρατηρήσαμε πρόσφατα στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης , να έχει δοθεί χριστουγεννιάτικο επίδομα ανά οικογένεια 100 ευρώ, ενώ η απαίτηση του συνδέσμου μονογονιών ήταν να δοθεί ολόκληρο 13ο επίδομα ανά παιδί . Με πολιτικές ελεημοσύνης δεν μπορείς να περισώσεις το κοινωνικό κράτος. Χρειάζεται πραγματική αλλαγή διακυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία και πολιτικές».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top