ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Έλληνας διασώστης: «Ατελείωτο χάος, τα κτήρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο»

Σεισμός στην Τουρκία: Έλληνας διασώστης: «Ατελείωτο χάος, τα κτήρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο»

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία. Διασώστες από όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να βοηθήσουν, ανάμεσα τους και Έλληνες.

Για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023), μίλησε το πρωί της Τρίτης (07.02.2023) ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΕΚΑΒ, που βρίσκεται εκεί.

«Τα κτήρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο, δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό στη ζωή μου, πρωτοφανείς εικόνες, είναι μια βιβλική καταστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Δούκας, που βρίσκεται στην περιοχή Χατάι της Αντιόχειας μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή που έχει πάει να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στην Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν 34.000 τραυματίες, εκτιμώντας ότι πολλοί από αυτούς δεν θα τα καταφέρουν.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη εικόνα και ατελείωτο χάος. Θα γίνουν προσπάθειες από εμάς και απ όλους τους συμμετέχοντες, είμαστε από τις πρώτες αποστολές που φτάσαμε στην Τουρκία. Θα μάς υποδείξουν σημεία. Η πρώτη ομάδα επιχειρεί ήδη, και μοιραζόμαστε σε βάρδιες για να καλύψουμε όλο το 24ωρο γιατί αυτό δε θα σταματήσει ούτε μια στιγμή» σημείωσε ο ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας.

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές» είπε επίσης ο Σωκράτης Δούκας, αναφέροντας ότι «Έχει κρύο ακόμα, και τώρα που έχει ήλιο, το βράδυ το κρύο είναι πολύ».

Άμεση η ανταπόκριση στο αίτημα βοήθειας της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας και έστειλε πυροσβέστες και διασώστες. Χθες, Δευτέρα (06.02.2022) αναχώρησε μια ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.


Η ελληνική αποστολή έχει επίσης πέντε γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ανήκουν στο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Σημειώνεται ότι μαζί με την ελληνική αποστολή για την Τουρκία, αναχώρησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.


Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα παραμείνει για παραπάνω ημέρες.

Πηγή: newsit με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top