ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρμποκ: Η Φινλανδία και η Σουηδία «πρέπει να μπουν χέρι-χέρι» στο ΝΑΤΟ

Μπέρμποκ: Η Φινλανδία και η Σουηδία «πρέπει να μπουν χέρι-χέρι» στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επέμεινε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Μιλώντας την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό ομόλογό της, η Μπέρμποκ είπε ότι «η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε ορίσει στη Μαδρίτη, συνεπώς για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν πριν από την προσεχή σύνοδο».

Ακόμη, τόνισε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία τους για να δεχθούν τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία. Πρόσθεσε ότι η Σουηδία έχει λάβει χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, που αφορούν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα εναπόκειται σε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν έτσι ώστε η Σουηδία και η Φινλανδία να μπορέσουν να ενταχθούν "χέρι-χέρι”», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των κρατών αλλά και προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία συνεχίζει να ελπίζει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε σχέση με το εάν οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό.

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν λάβει την απόφαση να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη σύνοδο κορυφής τους στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022. Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και οι 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία τους.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top