Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε η έρευνα

Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε η έρευνα

Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε την ισχυρή σχέση που συνδέει το έντερο με την υγεία του εγκεφάλου. Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, οι συνθήκες που επικρατούν στο μικροβίωμα του εντέρου, ένα περιβάλλον σημαντικό για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, είναι ικανές να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Νέα έρευνα, λοιπόν, έρχεται τώρα να δείξει έναν βασικό ένοχο τροποποίησης του μικροβιώματος που, όπως όλα δείχνουν, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Πρόκειται για τα καθαρτικά, ένα αρκετά κοινό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η δυσκοιλιότητα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο Neurology.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Feng Sha, από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen, επισημαίνει ότι οι γιατροί δεν συνιστούν την τακτική χρήση οσμωτικών και διεγερτικών καθαρτικών, ωστόσο ορισμένοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αρκετά συχνά αυτά τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η τακτική χρήση καθαρτικών υπερδιπλασιάζει (51%) τον κίνδυνο άνοιας. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το σοβαρό κίνδυνο που ενδέχεται να εγκυμονούν τα οσμωτικά καθαρτικά (ένα είδος που προσελκύει νερό στο έντερο για να μαλακώσει τα κόπρανα), τα οποία φαίνεται να συνδέονται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

«Η δυσκοιλιότητα και η χρήση καθαρτικών είναι κοινά σε μεσήλικες και ηλικιωμένους», υποστηρίζει ο δρ. Sha, προσθέτοντας «ωστόσο, η τακτική χρήση καθαρτικού μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζοντας πιθανώς τη νευρική σηματοδότηση από το έντερο προς τον εγκέφαλο ή αυξάνοντας την παραγωγή εντερικών τοξινών, που μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση καθαρτικών χωρίς ιατρική συνταγή συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα σε άτομα που χρησιμοποιούσαν πολλαπλούς τύπους καθαρτικών ή οσμωτικών καθαρτικών».

Η εν λόγω μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερους από 502.000 συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων της Βρετανικής Βιοτράπεζας, ηλικίας κατά μέσο όρο 57 ετών, που δεν παρουσίαζαν κανένα σημάδι άνοιας στην αρχή της παρακολούθησης. Εξ αυτών, 18.235 άτομα (3,6%) ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ως τακτική χρήση ορίστηκε η λήψη καθαρτικών τις περισσότερες ημέρες του μήνα πριν από την έναρξη της μελέτης, ενώ η έρευνα έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, άλλες ασθένειες, χρήση φαρμάκων και οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι 218 (1,3%) από τους συμμετέχοντες που έκαναν τακτική χρήση καθαρτικών εμφάνισαν άνοια. Αντίθετα, μεταξύ εκείνων που δεν έπαιρναν τακτικά καθαρτικά, μόνο 1.969 άτομα (0,4%) εμφάνισαν άνοια.

Σύμφωνα με τον δρ. Sha, ο κίνδυνος άνοιας αυξανόταν αναλογικά με τον αριθμό των διαφορετικών τύπων καθαρτικών που χρησιμοποιούνταν. Για παράδειγμα, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν έναν τύπο καθαρτικού αντιμετώπιζαν 28% αυξημένο κίνδυνο, ενώ για εκείνους που χρησιμοποιούσαν δύο ή περισσότερους διαφορετικούς τύπους καθαρτικού ο κίνδυνος εκτοξευόταν στο 90%.

Η ερευνητική ομάδα διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα καθαρτικά προκαλούν άνοια, απλώς δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των δύο.

«Δεδομένου του ότι η άνοια μέχρι σήμερα δεν θεραπεύεται, η εύρεση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι ζωτικής σημασίας. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, οι γιατροί θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της κατανάλωσης νερού και διαιτητικών ινών, καθώς και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στη ζωή τους».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα γίνει η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργικού υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη – Όλες οι λεπτομέρειες

Καύσιμα: Άλλα πάνω, άλλα κάτω - Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

Παρελθόν το «καλάθι της νοικοκυράς» - Έρχεται application για παρακολούθηση των τιμών – Πότε θα το έχουμε στο κινητό μας

Αναστασιάδης: Θα παραστεί στη τελετή εγκατάστασης Χριστοδουλίδη και ακολούθως θα του παραδώσει τα κλειδιά του Προεδρικού

Ιδού το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Πότε τίθεται σε εφαρμογή – Χάρτες

Το «Μεσημέρι και κάτι» προσπάθησε να…πετάξει - «Έκλαψε» ο Μιχάλαρος με την έκπληξη – Βίντεο

Γέμισε χαμόγελα το Μακάρειο Νοσοκομείο - Ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού επισκέφθηκε το Ογκολογικό - Φωτογραφία

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top