ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρώσος Πρέσβης: Η Κύπρος να γίνει σύγχρονο κράτος χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις

Ρώσος Πρέσβης: Η Κύπρος να γίνει σύγχρονο κράτος χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις

Η Κύπρος θα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο κράτος χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις, δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στανισλαβ Οσάτσι, μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτζι ανέφερε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους ίδιους τους Κύπριους πρώτα απ` όλα όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα.

«Εμείς θα θέλαμε η Κύπρος να είναι σύγχρονο κράτος όπως όλα τα κράτη που δεν έχουν κάποιες ιδιαίτερες εγγυήσεις. Αν έχουν εγγυήσεις, έχουν εγγυήσεις των διεθνών οργανισμών και αυτό είναι πολύ φυσικό και νομίζω για την Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξουν ότι αποφασίσει η Κύπρος, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι πιο εκσυγχρονισμένη σε αυτό το θέμα.

Ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις των κομμάτων και οργανώσεων, τώρα σε αυτή την κρίσιμη, όπως είπε, στιγμή της διευθέτησης του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι η Ρωσία πάντα υποστήριζε το δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτό το δρόμο. Όπως είπε, αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη λύση του Κυπριακού οι θέσεις των κομμάτων και οργανώσεων παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον για την Πρεσβεία, η οποία πληροφορεί τη Μόσχα για αυτές. Σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ενήμερη και χθες έφθασε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στην Κύπρο, ο οποίος συζήτησε το θέμα Κυπριακού.

«Νομίζω ότι οι σχέσεις της Κύπρου και της Ρωσίας αναπτύσσονται προς θετική κατεύθυνση», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο μπορεί να συμβάλει περισσότερο σε αυτό.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με τον Πρέσβη συζήτησαν το Κυπριακό και εξέφρασε τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών σχετικά με τις αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει και δημόσια πλέον η τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις, το περιουσιακό και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Συμμαχία, είπε, δεν βλέπει ουσιαστική μετακίνηση στα σημαντικά αυτά ζητήματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, εκφράστηκε η άποψη ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν αποδέχεται πλέον εγγυήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού όπως είπε πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό που επιβλήθηκε το 1960 στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν αποδέχεται ούτε και την παροχή ασφάλειας ή εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ένα ελεύθερο και πλήρως ανεξάρτητο κράτος εντός της ΕΕ», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει στον κυπριακό αγώνα και ανέφερε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής αν η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αξιοποιούσαν αυτή τη διαχρονική φιλία, εμπλέκοντας πιο ενεργά και δυναμικά τη Ρωσία στην όλη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είπε επίσης ότι με τον κ.  Οσάτσι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από θέματα που απασχολούν την τρομοκρατία και τον ISIS στη Μ. Ανατολή, τα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν και την ίδια την Κύπρο. Συζήτησαν επίσης το Ουκρανικό, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί απόλυτα η συμφωνία του Μινσκ και θα πρέπει η ΕΕ να απεξαρτηθεί πλήρως πλέον, από την πολιτική της Ουάσιγκτον η οποία θέλει να σέρνει την ίδια την ΕΕ σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να απομονώσει και να πλήξει οικονομικά από τη μια τη Ρωσία και από την άλλη να αφήνει την ΕΕ να πληρώνει το τίμημα των δικών της πολιτικών είτε στη Μ. Ανατολή είτε στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργήσει ανεξάρτητα, αυτόνομα σας ένα τρίτος πόλος και αυτό θα είναι βοηθητικό στην ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών αλλά και πολιτικών σχέσεων με όλες τις χώρες και όχι μόνο με την Ουάσιγκτον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι και πρέπει να είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top