ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικές προοπτικές μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν

Σημαντικές προοπτικές μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν

Το δικό της μερίδιο από τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται μετά τη συμφωνία των 6 μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα για το Ιράν, διεκδικεί πλέον η Κύπρος μετά την υπογραφή σήμερα στη Λευκωσία συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ιράν.

Η Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα, υπογράφηκε στην παρουσία του Ιρανού Υφυπουργού Οικονομικών Αλί Ασκάρι

«Έχουμε σήμερα υπογράψει μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα διανοίξει νέες ευκαιρίες, νέους δρόμους συνεργασίας, νέες προοπτικές για επενδύσεις και εμπορικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ιράν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή αυτής της συγκυρίας δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αφού όπως είπε, πριν από τρεις εβδομάδες έχει υπάρξει μια διεθνής συμφωνία για το Ιράν, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων, άρση των κυρώσεων και δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτή λοιπόν την κρίσιμη χρονική στιγμή η Κύπρος με την εξειδικευμένη οικονομία της, με το ρόλο της ως ένα αξιόπιστο κέντρο παροχής διεθνών υπηρεσιών, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας του Ιράν αλλά και πρόσβασης του Ιράν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγοράς. Είναι θεωρώ μια σημαντική πόρτα που έχουμε ανοίξει και είμαι βέβαιος πως ο ιδιωτικός τομέας θα αξιοποιήσει την ευκαιρία», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας, στην παρουσία του Ιρανού Υφυπουργού Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε περαιτέρω ότι η Κύπρος μέσω της ιδιότητας μέλους στην ΕΕ προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στη διεθνή συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το Ιράν, η οποία δημιουργεί συνθήκες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας και συμβάλλει θετικά στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και συνεργασία. Είπε επίσης ότι η Κύπρος, ως ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο είναι η κατάλληλη για να δράσει ως γέφυρα μεταξύ του Ιράν και των ευρωπαϊκών αγορών. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με το Ιράν ξεχωρίζει σε σημαντικότητα ανάμεσα στις 58 παρόμοιες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος με διάφορες χώρες διαχρονικά.

Από πλευράς του ο κ. Ασκάρι, μιλώντας μέσω μεταφραστή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάληξη σε αυτή τη συμφωνία και την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη είναι η 48η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπογράφει το Ιράν και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί μια σημαντική πλατφόρμα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Είπε επίσης ότι το Ιράν έχει μια στρατηγική γεωγραφική θέση στη Μέση Ανατολή και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Κύπρου και της Ανατολικής Ασίας. Ευχήθηκε επίσης αυτή η συμφωνία να φέρει ευημερία, ειρήνη και ασφάλειας για τους δύο λαούς.

Η κυπριακή σημαία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί από τον ιρανικό στόλο

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κυπρο – Ιρανικού Συνδέσμου φιλίας και συνεργασίας Γιάννος Αθηαινίτης, μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, αναφέροντας ότι ανοίγει ένας δίαυλος επενδύσεων από το Ιράν προς την Κύπρο.

«Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πόρτα στο Ιράν για την Ευρώπη, είμαστε η πιο φιλικά διακείμενη χώρα του Ιράν προς τα δυτικά. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι διαχρονικές, το Ιράν αποτελούσε πάντοτε τη στήριξή μας στην Ισλαμική Διάσκεψη», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το Ιράν έχει από τους μεγαλύτερους στόλους τάνκερ στον κόσμο και θα μπορούσε η Κύπρος να εμπλουτιστεί από αυτό τον στόλο, με την κυπριακή σημαία να είναι καθοριστικής πλέον σημασίας.  Είπε επίσης ότι διανοίγονται ορίζοντες για τις κυπριακές εταιρείες στο Ιράν, αφού είναι μια αναδυόμενη αγορά, η οποία είναι εντελώς παρθένα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top