ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαρμακευτική κάνναβη στην Κύπρο: Άρχισε μελέτη για τη βιωσιμότητα της παραγωγής της - «Έίμαστε ακόμη στα πολύ αρχικά στάδια» - Πότε αναμένεται το πόρισμα

Φαρμακευτική κάνναβη στην Κύπρο: Άρχισε μελέτη για τη βιωσιμότητα της παραγωγής της - «Έίμαστε ακόμη στα πολύ αρχικά στάδια» - Πότε αναμένεται το πόρισμα

Αν και ψηφίστηκε νομοθεσία για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο από το 2019, δεν δόθηκε ποτέ άδεια σε κάποια εταιρεία.

Μετά από νέα προσπάθεια από την προηγούμενη Κυβέρνηση για αλλαγές στη νομοθεσία, το νέο νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσιο διάλογο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά τον διάλογο, θα διεξαγόταν μελέτη που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατά πόσο η παραγωγή είναι οικονομικά βιώσιμη, οφέλη και προκλήσεις, να καταγραφούν καλές πρακτικές άλλων χωρών και να προταθούν συγκεκριμένα μοντέλα.

Από την πλευρά της, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε πρώτα να γίνει έρευνα αγοράς για το κόστος αυτής της μελέτης και κάλεσε τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να βγουν σε προσφορά.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, «είμαστε ακόμη στα πολύ αρχικά στάδια. Μετά από διαγωνισμό, η προσφορά για την εκπόνηση της μελέτης κατοχυρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την έρευνά της».

«Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της μελέτης, είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν θα προχωρήσει ή όχι η παραγωγή κάνναβης», τόνισε η Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Συνταγογράφηση κάνναβης σε ασθενείς

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τους «περί ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών (Φαρμακευτική κάνναβη) κανονισμούς του 2019», η συνταγογράφηση αφορά κάνναβη η οποία έχει παραχθεί στην Κύπρο με συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναφέρονται στον νόμο, και δεδομένου ότι δεν έχει παραχθεί ακόμη, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική υφιστάμενη νομοθεσία εδώ.

«Αυτή τη στιγμή, συνταγογράφηση κάνναβης επιτρέπεται βάσει εξαίρεσης του περί ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών νόμο κανονισμός 4 που επιτρέπει στον Υπουργό Υγείας να δίνει έγκριση για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης ονομαστικά για σκοπούς υγείας μετά από αίτημα γιατρού. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η κάνναβη είναι φάρμακο, είναι ναρκωτική ουσία και η προσέγγιση είναι διαφορετική», υπέδειξε η Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top