Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο του Ζακ Ντελόρ για τις αλλαγές που χρειάζεται η ευρωζώνη

Άρθρο του Ζακ Ντελόρ για τις αλλαγές που χρειάζεται η ευρωζώνη

Περισσότερες επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ολοκλήρωση στη βάση μίας ισχυρότερης γαλλογερμανικής συνεργασίας είναι ο συνδυασμός που απαιτείται για να ξαναμπεί σε ορθή πορεία το εγχείρημα του ευρώ, γράφει σε άρθρο του για την εφημερίδα Guardian ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Το άρθρο, που συνυπογράφεται από το Διευθυντή του ‘Ινστιτούτου Ντελόρ’ Χένρικ Έντερλεϊν, επισημαίνει αρχικά τρεις βασικούς κινδύνους για την ευρωζώνη.

Πρώτον, τον εφησυχασμό όσων θεωρούν ότι η κρίση της Ελλάδας είναι μία απομονωμένη ιδιαίτερη περίπτωση και όχι ενδεικτική πιο θεμελιωδών διαφωνιών για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Δεύτερον, η ανάλωση σε ένα παρατεταμένο παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών και τρίτον η συνέχιση της υιοθέτησης πρόχειρων λύσεων.

Μέσα από αυτούς τους κινδύνους προκύπτουν τρεις προκλήσεις, γράφουν οι κ. Ντελόρ και Έντερλεϊν. Αρχικά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμόζονται ανά χώρα ανάλογα με το αναπτυξιακό της μοντέλο. Οι συντάκτες σημειώνουν ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν συνεπάγονται απαραίτητα απορρύθμιση ή αποσύνθεση του κοινωνικού μοντέλου» και ότι απαιτείται μία νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα είναι «κοινωνικά δίκαιη».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόκληση που είναι οι επενδύσεις, το άρθρο αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει πως αυτές είναι η μοναδική λύση στο αδιέξοδο του υψηλού χρέους των χωρών μελών. Οι συντάκτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μία «πραγματική επενδυτική επίθεση» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία δεν καλύπτει το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Κατά τον κ. Ντελόρ χρειάζεται και ένα πρόσθετο επενδυτικό όχημα εντός ευρωζώνης, με χρήματα από τις χώρες μέλη και αμοιβαιοποίηση χρέους.

Αυτή η τελευταία πρόκληση άπτεται και της ανάγκης στενότερης σύγκλισης των χωρών του ευρώ με μια οικονομική ένωση, με τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» υπό έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών και με χρήματα από ένα περιορισμένο ποσό κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με ένα κοινό ταμείο τραπεζικής εκκαθάρισης και ασφάλισης καταθέσεων καθώς τέλος και με απευθείας νομιμοποίηση των αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.

Ξεχωριστό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να παίξουν η Γαλλία και η Γερμανία, με τους κ. Ντελόρ και Έντερλεϊν να αναγνωρίζουν πάντως τους ενδοιασμούς αμφότερων των χωρών – της Γαλλίας ως προς την εκχώρηση κυριαρχίας και της Γερμανίας ως προς την ανάληψη του ρίσκου από κοινού. Ωστόσο, η επιμονή των δύο χωρών στις θέσεις τους «θα παραγάγει όλο και περισσότερα αδιέξοδα, οδηγώντας σε κρίσεις σαν αυτή που μόλις περάσαμε στην Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχές Οκτωβρίου οι συζητήσεις για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού - Οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη

Ξεκίνησε η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στην παλιά Λευκωσία - Τι θα περιλαμβάνουν - Δείτε πως θα μοιάζουν

Χάος στα σχολεία της Πάφου λόγω υπερπληθυσμού – Μάθημα μέχρι και σε… λυόμενες αίθουσες - «Δεν έχουν ούτε air-condition ούτε τίποτε»

Μεθυσμένη γυναίκα μπήκε σε μονόδρομο - Αρνήθηκε να δώσει δείγμα και επιτέθηκε σε αστυνομικό

Τρόμος σε φούρνο στη Λευκωσία: Ληστής απείλησε υπάλληλο με μαχαίρι για να του δώσει τα χρήματα της ταμειακής

Τα τρία χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού - Η ανάλυση του ΥΠΟΙΚ πριν το ΥπουργικόΑπάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Τη γραμμή της σύνεσης και των χαμηλών τόνων θα συνεχίσουν να ακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα, επενδύοντας στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, κτίζοντας συνέργειες, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας, όπως διαβεβαίωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top