ΥΓΕΙΑ

Δεν κοιμηθήκατε καλά; Τι να κάνετε για να αποφύγετε την εξάντληση της επόμενης μέρας

Δεν κοιμηθήκατε καλά; Τι να κάνετε για να αποφύγετε την εξάντληση της επόμενης μέρας

O χρόνος που περνάμε στο κινητό μας πριν από τον ύπνο έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που μέχρι και οι ειδικοί έχουν περιγράψει το φαινόμενο ως «εκδικητική αναβλητικότητα πριν τον ύπνο» (Revenge bedtime procrastination). Αυτό σημαίνει ότι περνάμε αρκετές ώρες στο κινητό μας πριν κοιμηθούμε ως «εκδίκηση» στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του ύπνου μας διαταράσσεται και την επόμενη μέρα αδυνατούμε με την ίδια ευκολία να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις μας. Οι έρευνες στον τομέα της οργανωσιακής συμπεριφοράς έχουν εντοπίσει ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποτελεσματικότητα στην εργασία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ευρήματα δείχνουν ότι τις ημέρες που οι εργαζόμενοι κοιμούνται καλά, δηλαδή με υψηλότερη ποιότητα ή διάρκεια ύπνου, αποδίδουν καλύτερα στα βασικά εργασιακά τους καθήκοντα, είναι πιο αφοσιωμένοι στην εργασία και είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Αντίθετα, η έλλειψη του ύπνου θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε ανήθικες συμπεριφορές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τις ημέρες που οι διευθυντές είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου, οι υπάλληλοί τους ανέφεραν συχνότερες περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς, όπως αρνητικά σχόλια γι’ αυτούς μπροστά σε άλλους συναδέλφους.

Όπως εξηγεί ο Wladislaw Rivkin, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Trinity College Dublin, με άρθρο του στο The Conversation, ο ύπνος αποτελεί έναν πολύ καλό ρυθμιστή των σκέψεων και των συμπεριφορών μας και συνεπώς του αυτοελέγχου και της δύναμης της θέλησης. Εάν δεν έχουμε τη δύναμη της θέλησης, αδυνατούμε να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και τα συναισθήματά μας, να ολοκληρώνουμε εργασίες που είναι λιγότερο ευχάριστες ή εντελώς δυσάρεστες και να αντιστεκόμαστε στους περισπασμούς κατά την εργασία.

Δεν κοιμήθηκα καλά, και τώρα τι; Ο καθηγητής προτείνει τέσσερις τρόπους που μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου.

Θέστε σωστές προτεραιότητες

Εάν μπορείτε, αποφύγετε τις εργασίες που ενδεχομένως να χρειάζονται μεγαλύτερη πυγμή από μέρους σας. Εναλλακτικά, ασχοληθείτε με εργασίες που είναι απλές και δεν απαιτούν πολλή σκέψη ή προσοχή. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις εργασίες που απαιτούν δύναμη θέλησης, προγραμματίστε τις για νωρίς το πρωί, καθώς τότε είναι πιθανό να έχετε περισσότερη πνευματική ενέργεια.

Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Διαφορετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για τη δύναμη της θέλησης διαμορφώνει την ικανότητά τους να την ενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή, οι εργαζόμενοι που πιστεύουν ότι η δύναμη της θέλησης είναι ανεξάντλητη, αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους τις ημέρες που δεν κοιμούνται επαρκώς.

Έτσι, παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τα όρια της δύναμης της θέλησης, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να επανεξετάσετε την άποψή σας για το πόσο έντονα η άσκηση της δύναμης της θέλησης εξαντλεί την ψυχική σας ενέργεια.

Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας, αλλάξτε την κατάστασή σας

Σε περίπτωση που είχατε έναν κακό ύπνο, οι στρατηγικές που αποφεύγουν εντελώς την ενεργοποίηση της δύναμης της θέλησης μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί και να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας.

Παρακολουθήστε ένα αστείο βίντεο

Τα θετικά συναισθήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα χιουμοριστικό βίντεο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ψυχικών μας αποθεμάτων, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές συνέπειες των αρνητικών συναισθημάτων.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top