ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά… Χριστούγεννα το «e-kalathi» στα χέρια των καταναλωτών – Τα επόμενα βήματα

Καλά… Χριστούγεννα το «e-kalathi» στα χέρια των καταναλωτών – Τα επόμενα βήματα

Πριν από το τέλος του χρόνου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να βγει στον αέρα η εφαρμογή (application), «e-kalathi», μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν τις πιο συμφέρουσες επιλογές.

Κι αυτό, ένεκα του ότι αν και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά κατά τη χθεσινή (21/4) συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εντούτοις, απομένουν ακόμη μερικά σημαντικά βήματα, προτού η εφαρμογή βγει στον… αέρα.

Αρχικά, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί επίσημα στην Βουλή και να παραπεμφθεί για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πιθανότατα στην επόμενη Ολομέλεια του Σώματος, την ερχόμενη Πέμπτη (27/4). Ακολούθως και αφού εξεταστεί διεξοδικά από την Επιτροπή Εμπορίου, θα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου σε Νόμο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να προκηρυχθεί σχετικός Διαγωνισμός και να αναζητθούν προσφορές για την υλοποίηση της εφαρμογής. Η διάρκεια της προκήρυξης ενδέχεται να διαρκέσει έως και 45 μέρες, ωστόσο, το εν λόγω χρονικό διάστημα, μπορεί να περιοριστεί σημαντικά έως και τις 15 μέρες, εάν και εφόσον η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση, γνωστοποιήσει πριν ακόμη και την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι, εν ευθέτω χρόνο θα προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται και μόλις αυτός προκηρυχθεί να είναι σε θέση να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Βέβαια, τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού, θα πρέπει να εξεταστούν η προσφορά ή και οι προσφορές που θα υποβληθούν και να κατακυρωθεί μία εξ αυτών και σε περίπτωση που δεν υπάρξει προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, τότε θα αρχίσει η διαδικασία ετοιμασίας της εφαρμογής.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, πηγή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, με την οποία επικοινώνησε το ThemaOnline, εκτίμησε πως η εφαρμογή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, υπόχρεες υποβολής δεδομένων για τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων -ο κατάλογος περιλαμβάνει 1.500 προϊόντα-, θα είναι όλες οι υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών 2 εκατομμυρίων ευρώ και άνω, καθώς και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, οι κωδικοί προϊόντων για τα οποία θα απαιτείται υποβολή δεδομένων τιμών, θα ορίζονται από τον Υπουργό Εμπορίου με διάταγμα το οποίο θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ενώ οι κωδικοί προϊόντων δύνανται να αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top