ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Στόχος η ΑΤΑ να καταβάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό

Υπ. Εργασίας: Στόχος η ΑΤΑ να καταβάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό

Ο στόχος μας είναι η ΑΤΑ να καταβάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι γινόταν προηγουμένως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, εξηγώντας ότι πριν από μερικά χρόνια είχε φτάσει στο μηδέν και αποκαταστάθηκε στο μισό αργότερα. «Με τη δική μας πρόταση, εφόσον αυτή συμφωνηθεί, θα αποκαθίσταται στα δύο τρίτα και ο στόχος μας καταγράφεται ως η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Ο Υπουργός παρευρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο κ. Παναγιώτου στην ομιλία του είπε ότι δυστυχώς κατά τα προηγούμενα χρόνια στοχοποιήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα με έναν άδικο τρόπο, όπου επικράτησε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία το περιβάλλον της εργασίας είναι προτιμότερο να είναι απορυθμισμένο, επειδή δήθεν αυτό θα ήταν καλύτερο για την οικονομία και με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. «Η ζωή αυτό το έχει ήδη διαψεύσει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η τάση που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ προσθέτοντας ότι στις συνθήκες του υψηλού κόστους ζωής στόχος είναι να προωθηθεί αυτός ο θεσμός ούτως ώστε περισσότεροι πολίτες να καλύπτονται μέσα από τη διεύρυνση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις «που αυτή η κυβέρνηση υιοθετεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει, που τοποθετείται στο φιλόδοξο 80%».

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας περνούν μέσα από την εργασία που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και επισήμανε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αγώνων.

Σημείωσε επίσης ότι η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί ετήσια υπόμνηση για τη σημασία που η Πολιτεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδοτικές οργανώσεις οφείλουν να αποδίδουν στην εργασία ως κοινό σημείο αναφοράς που παράγει και δημιουργεί προστιθέμενη αξία, η οποία πρέπει να κατανέμεται δίκαια και ουσιαστικά.

«Οι σύγχρονες προκλήσεις για το περιβάλλον της εργασίας είναι μεγάλες και η κατάλληλη αντιμετώπισή τους θα επιτρέψει την οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα αντανακλά την ελπίδα για καλύτερες συνθήκες, για ασφάλεια και αξιοπρέπεια, για ισότητα και αλληλεγγύη, για αξιοποίηση της τεχνολογίας και για συμφιλίωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής», είπε.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επισήμανε ότι «αυτό που θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι η προοπτική μιας κοινωνίας στηρίζεται στη δημιουργία των συνθηκών της κοινωνικής συνοχής», εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ των υψηλών εισοδημάτων και των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να σμικρύνονται ούτως ώστε να έχουμε μια μεσαία τάξη, η οποία να μπορεί ουσιαστικά να ανταποκριθεί στις συνθήκες της κοινωνίας.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι προφανές ότι το εργατικό κίνημα διέρχεται μια περίοδο αμφισβήτησης και κυρίως μια περίοδο καταπίεσης από την εργοδοτική τάξη, αξιοποιώντας ουσιαστικά το νέο παγκοσμιοποιημένο, οικονομικό και όχι μόνο σύστημα που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ειδικά τα σοσιαλιστικά κόμματα οφείλουμε σε αυτή την προσπάθεια να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν τον κοινωνικό μας ρόλο, χωρίς να οδηγούμε το συνδικαλιστικό κίνημα και ενδεχομένως την οικονομία της πατρίδας μας σε δύσκολες ατραπούς που θα κληθούμε πάλι εμείς να καλύψουμε το κόστος όπως έγινε στο παρελθόν», ανέφερε.

Από την πλευρά του, στην ομιλία του και αναφερόμενος στην ΑΤΑ ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου σημείωσε ότι «οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι καμία έρευνα, καμία μελέτη δεν αποδεικνύουν ότι η ΑΤΑ πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αντίθετα, πρόσθεσε, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αποδεικνύουν ότι το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί το 2022 κατά 4% επί του ΑΕΠ ενώ το μερίδιο των κερδών παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5% συγκρινόμενο με τα επίπεδα του 2011. 

Αναφέρθηκε και στην σημερινή μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας  δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ συζήτησε το απόγευμα προκαταρτικά την πρόταση και θα συνέλθει σε διευρυμένη μορφή την ερχόμενη Τρίτη για οριστική απόφαση. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασίου είπε ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και στην εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, μίλησε και για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι δυστυχώς τόσο το ύψος όσο και οι βασικές παράμετροι του αποκλίνουν σημαντικά από τις θέσεις και τις προτάσεις που καταθέσαμε στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου.

«Ανοικτό για συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται και το σημαντικό θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος» είπε επισημαίνοντας ότι στόχος της ΔΕΟΚ στα πλαίσια της μεταρρύθμισης είναι η άμεση κατάργηση του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και σε γυναίκες με ασφαλιστικά κενά που οφείλονται στην μητρότητα και σε χαμηλοσυνταξιούχους και η διαφοροποίηση του μηχανισμού διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασίου μίλησε και για την φορολογική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι θα πρέπει να ενσωματώνει τόσο την πράσινη όσο και την κοινωνική διάσταση. Ακόμη αναφέρθηκε σε  δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών τα τελευταία χρόνια εκφράζοντας την ανησυχία του.

Αναφερόμενος στην επέτειο της 1η Μαΐου δήλωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας.  «Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας», δήλωσε.

Ο κ. Αναστασίου έκανε αναδρομή των αγώνων των εργατών και των εργατριών στην ανθρώπινη ιστορία υπογραμμίζοντας ότι στην μακροχρόνια ιστορία του το συνδικαλιστικό κίνημα κέρδισε και έχασε μάχες, δοκιμάστηκε από ιδεολογικές κρίσεις και αβεβαιότητες.  Μίλησε επίσης για τις δράσεις και τους αγώνες της ΔΕΟΚ σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κορυφαίος στόχος της ΔΕΟΚ στους διεκδικητικούς της αγώνες παραμένει πάντα η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και η δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top