ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Σουδάν: Ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης - 1.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί με τις πτήσεις προς τη Λάρνακα

Πόλεμος στο Σουδάν: Ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης - 1.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί με τις πτήσεις προς τη Λάρνακα

Στις 6 το βράδυ ώρα Λονδίνου θα τερματιστεί το Σάββατο η βρετανική επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Σουδάν, ανακοίνωσε στο Λονδίνο ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Όλιβερ Ντάουντεν.

Όπως είπε, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί με τις πτήσεις βρετανικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς τη Λάρνακα.

Συμπλήρωσε ότι πλέον οι ροές Βρετανών προς το αεροδρόμιο από το οποίο πραγματοποιούνται οι πτήσεις «έχει μειωθεί σημαντικά».

Εισαγωγική Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνου Κόμπου μετά το πέρας της σύσκεψης της Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων»

Συγκάλεσα την Παρασκευή την Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων που απαρτίζεται από τους εκλεκτούς συναδέλφους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, και ο αγαπητός Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Κατά τη συνάντηση, προβήκαμε σε μια ανασκόπηση της κατάστασης, όπως αυτή προκύπτει από την ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» στις 25 Απριλίου.

Σε ότι αφορά την κατάσταση επί του εδάφους στο Σουδάν, να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια νέα επέκταση της εκεχειρίας για ακόμη 72 ώρες, την οποία καλωσορίζουμε. Ταυτόχρονα, η κατάσταση δεν παύει να είναι ανησυχητική και αυτό επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκκενώσεις.

Οι υπηρεσίες μας στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων», όπως έχουν ήδη αποδείξει, είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα να διεκπεραιώσουν το πολυσύνθετο αυτό έργο.

Έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουμε.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» παρέχουμε ανθρωπιστική, προξενική και ιατρική βοήθεια στους εκκενωθέντες αμάχους από το Σουδάν που φτάνουν στην Κύπρο.

Στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» δηλώνουν παρούσες όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους, καθώς και εθελοντές. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο, ο οποίος εργάζεται όλες αυτές τις ημέρες χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση. Έχουν προσφέρει μια απίστευτη υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξυπηρετώντας όλον αυτόν τον κόσμο, ο οποίος φτάνει στον τόπο μας. Εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες.

Λίγα λόγια για τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας.

Έχουν αφιχθεί, μέχρι τώρα, 1560 άτομα και αναχώρησαν 1043. Από τους 1560 αφιχθέντες να αναφέρουμε ότι αυτοί προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες.

Σήμερα, 28 Απριλίου, αφίχθηκαν 4 πτήσεις και αναμένονται και άλλες.

Από τις 25 Απριλίου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 πτήσεις. Υπάρχει πληροφόρηση ότι αυτή η ροή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά την εκκένωση Κυπρίων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι και τα 15 άτομα βρίσκονται σε ασφαλές έδαφος, οι 14 από αυτούς είναι στην Κύπρο και ένα άτομο είναι στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τα 7 άτομα που ταξίδευαν οδικώς στην Αίγυπτο, 5 από αυτά έχουν φτάσει στην Αίγυπτο με ασφάλεια, ενώ οι υπόλοιποι δύο βρίσκονται κοντά στα σύνορα και η Πρεσβεία μας στο Κάιρο αναμένει να τους παραλάβει όταν περάσουν.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω πει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, και το οποίο αποδεικνύεται.

Η Κύπρος λόγω της θέσης της, αλλά και των υποδομών της αποτελεί Ασφαλή Λιμένα στην περιοχή μας. Είναι μια ζωντανή γέφυρα και ένας ασφαλής σταθμός διαμετακόμισης αμάχων.

Αυτό πράξαμε στο παρελθόν, το 2006 σε σχέση με τον Λίβανο. Αυτό πράττουμε και τώρα.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική επιχείρηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top